Lietuvas EM: sinhronizācija ar Rietumiem slēgs ceļu BelAES enerģijai uz Lietuvu

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasBelAES
BelAES - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Lietuvas enerģētikas ministra Žigimanta Vaičūna sacītā, pēc sinhronizācijas ar Eiropas Savienības enerģijas tīkliem būs slēgta BelAES enerģijas piekļuve ES tirgum.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. BelAES elektroenerģija nevarēs nokļūt Lietuvā pēc tās elektrotīklu sinhronizācijas ar Rietumeiropu, paziņoja Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns.

"Mūsu valsts elektrotīklu sinhronizācijas sagatavošanas darbi ar Rietumeiropu paredzēti elektroenerģijas caurlaides spēju samazināšanai no Baltkrievijas, savukārt pēc sinhronizācija tās nebūs vispār, kas slēgs BelAES elektroenerģijas piekļuvi Lietuvai un Eiropas Savienības tirgum," teikts viņa paziņojumā, kas publicēts Enerģētikas ministrijas mājaslapā.

Трансформаторы электроподстанции - Sputnik Latvija
Latvija var atteikties no lēmuma izstāties no BRELL

Pēc Vaičūna sacītā, jaunu līniju celtniecība austrumu virzienā netiek plānota, jo Lietuva neizskata elektroenerģijas tirdzniecības variantu ar trešajām valstīm.

Lietuva, Latvija un Igaunija pauda vēlmi izstāties no enerģētiskā gredzena BRELL, lai nodrošinātu neatkarību no enerģētiskās sistēmas, kas ir kopīga ar Krieviju. Saskaņā ar Eiropas Komisijas un Baltijas valstu parakstīto memorandu, līdz 2025. gadam visām trijām valstīm vajadzētu sinhronizēties ar Eiropas Savienības energotīkliem.

Iepriekš medijos parādījās ziņas par to, ka šobrīd veiktie darbi atstās iespēju elektroenerģijas piegādēm no BelAES. Lietuvas enerģētikas ministrs nosauca šo informāciju par "kaitētāju spekulācijām". "Sinhronizāciju nevar novest pie vienkāršas vadu nogriešanas uz robežas," pateica viņš.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Krievija neiebilst pret BRELL enerģijas loka slēgšanu un grasās pabeigt visus nepieciešamos pasākumus Baltijas valstu iziešanai no kopējās energosistēmas šī gada pirmajā pusē.

Elektroenerģija - Sputnik Latvija
Vēl viens "zaļais" uzņēmums piekrāpis "Sadales tīklu"

Baltkrievija būvē savu pirmo atomelektrostaciju Grodņas apgabalā, pie Astravjecas pilsētas. Ieplānota divu energobloku celtniecība. Pirmā energobloka ekspluatācija tiks uzsākta 2019. gada nogalē, otrais bloks tiks pabeigts gadu vēlāk. BelAES tiek būvēta pēc Krievijas projekta, kuru izstrādājuši Rosatom speciālisti. Neskatoties uz ar SAEA izveidoto uzticīgo dialogu un secīgu sadarbību projekta apspriešanā, pretenzijas pret BelAES regulāri izvirza Lietuva.    

Ziņu lente
0