Latvija būs spiesta izvēlēties starp ES un ASV

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasФлаги США и Европейского совета в Брюсселе
Флаги США и Европейского совета в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija vēlas saglabāt Eiropas kompāniju biznesu Irānā, ASV pieprasa pārtraukt uzņēmējdarbību ar Irānu. Latvija ir samulsusi.

RĪGA, 9. jūnijs — Sputnik. ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieks terorisma apkarošanas jautājumos Maršals Bilingslijs palūdza Latviju iebilst pret Eiropas Investīciju bankas (EIB) iespējamo darbību Irānā, vēsta LTV programma "Panorāma".

Latvijas Finanšu ministrija un Ārlietu ministrija pagaidām neatklāj, kāds būs valsts oficiālais viedoklis šajā jautājumā, taču Saeimas deputāti noskaņoti nostāties ES pusē, kas, droši vien radīs ASV iebildumus.

Доллары в руках - Sputnik Latvija
Politika
Informācijas avoti Briselē: ES pārstās maksāt par Irānas naftu dolāros

"Esmu šeit ieradies tāpēc, ka mums kā sabiedrotajiem NATO izveidojusies cieša sadarbība. Esmu pārliecināts, ka no mūsu viedokļa Latvijas finanšu ministrs veic lielu darbu. Mēs apspriedām virkni jautājumu, tostarp arī situāciju Irānas jautājumā mūsu divpusējo transatlantijas attiecību aspektā," – viņš pastāstīja.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola pastāstīja, ka par Irānu puses runājušas starptautiskā kontekstā no ES viedokļa.

Viņa norādīja, ka patlaban ES dalībvalstis pūlas atrast iespēju sadarboties ar Irānu, tostarp piešķirt mandātu vai pat uzdot Eiropas Investīciju bankai investēt Irānā, taču no ASV puses izskanējis lūgums Latvijai iebilst pret šādu ideju, ņemot vērā to, ka sankcijas pret Irānu būs nopietnas, tātad Eiropas līmenī iespējams finanšu institūciju apdraudējums.

Ne FM, ne ĀM nepaskaidroja, ko nozīmē Bilingslija lūgums un kā to izvērtēt.

Morāla izvēle amorālā situācijā

Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Aldis Austers uzskata, ka Latvija nonākusi sarežģītā situācijā, jo konkrētais gadījums ir morāla izvēle amorālā situācijā.

"Abas puses ir mūsu partneri, un mēs esam spiesti izvēlēties starp šiem partneriem. Tas ir ļoti nepateicīgs uzdevums," – teica Austers.

Dzelzceļš - Sputnik Latvija
Latvija vienojas ar Irānu par jauniem konteineru maršrutiem

Saeimas Starptautisko lietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš uzsvēra, ka komisijas locekļu – koalīcijas un opozīcijas deputātu viedoklis ir vienprātīgs. Viņš pauda nožēlu, ka radušās tādas pretrunas. Politiķis atgādināja, ka Latvijai izveidojušās labas attiecības ar pārējām ES valstīm, un pauda cerību, ka radīsies iespēja pārliecināt amerikāņus mainīt savu viedokli.

LTV aptaujātie eksperti neuzskata, ka ASV varētu atteikties no drošības garantijām reģionā, ja Latvija nostāsies ES pusē, lai arī izteiks piezīmes. Taču daudzi norādīja, ka ASV, tāpat kā Krievija attiecībās ar Eiropu sākušas izmantot politiku "Skaldi un valdi".

IZZIŅA

Irāna karogs - Sputnik Latvija
Politika
Kodolpašnāvība: ASV iznīcina darījumu ar Irānu un nostāda Eiropu izvēles priekšā

ASV prezidents Donalds Tramps 2018. gada 8. maijā paziņoja, ka ASV izstāsies no Teherānas kodolprogrammas vienošanās un valdība sāks sankciju atjaunošanu pret Irānu. Tramps solīja "augstākā līmeņa" sankcijas pret Irānu, turklāt norādīja, ka ir gatavs ieviest sankcijas pret jebkuru valsti, kas varētu palīdzēt Teherānai iegūt kodolieročus.

ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons pieļāva, ka šī lēmuma rezultātā sankcijas, iespējams tiks attiecinātas uz Eiropas kompānijām, kas saglabājušas lietišķas attiecības ar Irānu. EIB finansējuma piesaistīšanu Eiropas Komisija uzskatīja par iespēju glābt ES uzņēmumu biznesu Irānā. Taču EIB pakļāvās ASV spiedienam un informēja, ka EK plāns atbalstīt biznesu ar Irānu ASV sankciju apstākļos ir neiespējams.

Tomēr ASV un ES turpina pārrunas Irānas problēmas jautājumā.

Ziņu lente
0