Ģimenes ārsti apsprieda streiku e-veselības dēļ

© Sputnik / Оксана ДжаданЗабастовка семейных врачей - Рижская поликлиника
Забастовка семейных врачей - Рижская поликлиника - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maija vidū Veselības ministrija apsolīja ģimenes ārstiem uzlabot e-veselības sistēmas darbu. Latvijas Ģimenes ārstu asociācija apsprieda sistēmas darbību un iespējamās protestu akcijas.

RĪGA, 9. jūnijs — Sputnik. Vakar notika Latvijas Ģimenes ārstu asociācija sapulce, kurā tika apspriestas iespējamās protesta akcijas sakarā ar veselības aprūpes elektroniskās sistēmas neapmierinošo darbību, vēstīja TVNet.

Фармацевт в аптеке - Sputnik Latvija
Farmaceiti un pacienti kļuvuši par e-veselības ķīlniekiem

Maija sākumā veselības ministre Anda Čakša apsolīja, ka divu mēnešu laikā e-veselības darbs uzlabosies, taču galīgo lēmumu par protesta akcijām pieņems ārsti, informēja asociācijas prezidente Sarmīte Veide. 

Tāpat Čakša maijā informēja, ka vienā no e-veselības moduļiem konstatēta kļūme, kas bremzē visu sistēmu, un tuvākajā laikā tā tiks novērsta.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide sapulcē atgādināja, ka kļūmi solīts novērst līdz jūlijam. Ģimenes ārsti gaidīšot, vai tas tiks izdarīts, un vērtēs sistēmas darbību jūlija sākumā, norādīja Veide, vēsta portāls Lsm.lv.

"Ja e-veselībā mēs nevarēsim izrakstīt darba nespējas lapu vai e-recepti 30 sekunžu laikā, ja nebūs pilnveidots zāļu reģistrs, kurā nav visi medikamenti, kurā daudzām zālēm nav pateikts, cik ir oriģinālā tablešu, kurā mēs neredzam dažām zālēm pat zāļu devas – tātad tas ir nepilnvērtīgs, to vajag pilnveidot, un arī darba nespējas lapas vienkāršot tomēr, tādā gadījumā mēs atliekam citu funkciju lietošanas uzsākšanu. Piemēram, e-nosūtījumu, tāpat arī veselības datu ievadi," – sacīja Veide.

Ģimenes ārsti joprojām saskaras ar e-veselības darbības traucējumiem. Pagājušajā nedēļā tie novēroti ik dienas, bet šonedēļ – pirmdien un otrdien.

Ģimenes ārsti aicināja apturēt Veselības finansēšanas likumu, kas paredz valsts obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu. Asociācija informēja, ka tas apdraud vismazāk aizsargātāko pacientu veselību. Ģimenes ārsti sapulcē uzturēja arī prasību par finansējuma palielinājumu praksēm.

Ārsts - Sputnik Latvija
Esi miris? Tad ej strādāt! E-veselības sistēma atkal sagādā pārsteigumus

2017. gada vasarā ģimenes ārsti jau streikoja, ņemot vērā VM ieceri piespiest izmantot e-veselību. Streiks turpinājās vairākus mēnešus un noslēdzās ar kompromisu, taču ārsti nekādi nespēj iemīļot nedroši sistēmu.

Kopš gada sākuma ģimenes ārsti medicīnisko dokumentu, piemēram, slimības lapu un recepšu izrakstīšanai izmanto e-veselību. Lai arī sistēma tiek lietota jau gandrīz piecus mēnešus, tā vēl joprojām darbojas lēnām un ar traucējumiem. Ārsti regulāri sūdzas par to, ka sistēmas sliktās darbības dēļ viņi ir spiesti pastāvīgi atiestatīt datorus un izdrukāt pacientiem receptes, jo aptiekas neredz, kādi līdzekļi slimniekiem izrakstīti.

Ziņu lente
0