Baltija atbalstīja Polijas lūgumu par pastāvīgu ASV militāro bāzi

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasNATO bruņutanku divīzija Polijā
NATO bruņutanku divīzija Polijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas, Lietuva un Igaunijas valdību vadītāji atbalstīja Varšavas piedāvājumu par pastāvīgas ASV bruņutanku divīzijas izvietošanu Polijā.

RĪGA, 5. jūnijs — Sputnik, Baltijas valstu premjerministri atbalstīja Poliju tās vēlmē izvietot savā teritorijā pastāvīgu ASV militāro bāzi, raksta Sputnik Lietuva.

Lietuvas, Latvija, Igaunijas un Polijas premjerministri Sauļus Skvernelis, Māris Kučinskis, Jiri Ratass un Mateušs Moraveckis Tallinas samitā apsprieda Baltijas elektrotīklu apvienošanu ar Eiropu, ES budžetu, gaidāmo NATO samitu un drošības jautājumus.

Pēc Igaunijas premjera sacītā, Baltijas valstīm jāsaglabā vienotība ar ASV aizsardzības jomā.

"ASV klātbūtne Polijas un Baltijas valstu reģionā, no Igaunijas viedokļa, ir ļoti svarīga. Var sveikt aktīvāku Polijas atnākšanu," pateica Ratass.

Tāpat viņš atzīmēja, ka NATO un Baltijas reģions sniedz viens otram savstarpēju palīdzību: ASV ar savu klātbūtni Baltijas teritorijā, savukārt Lietuva, Igaunija un Latvija nodarbojas ar drošības jautājumiem dienvidu virzienā.

Bens Hodžess. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politico: kādēļ ASV nav jāizvieto sava militārā bāze Polijā

"Uzskatu, ka mēs visi būtu ieinteresēti ASV klātbūtnē mūsu reģionā," piebilda Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis.

"Ļoti svarīgi, ka Varšavas (NATO) samita lēmumi tiek pildīti. Mums jāturpina drošības stiprināšanas darbus, jāturpina sadarboties ar ASV," pateica preses konferencē Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis.

Iepriekš Varšava piedāvāja ASV izvietot Polijas teritorijā pastāvīgu amerikāņu bruņutanku divīziju un paziņoja, ka ir gatava uzņemties izdevumus  apmēram divu miljardu dolāru apmērā. Piedāvājums tika izvirzīts ārpus NATO rāmjiem, abpusējā kārtībā.

Bijušais amerikāņu ģenerālis Bens Hodžess, kurš iepriekš komandējis ASV spēkus Eiropā, komentēja Polijas lēmumu: pēc viņa domām, pastāvīgas bāzes parādīšanās šajā teritorijā ieviesīs sašķelšanos NATO valstu attiecībās un var tikt uztvert Krievijā kā provokācija.    

Ziņu lente
0