Politika

Baltijas valstu un Polijas premjeri Tallinā apspriedīs nākotni

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Pāriet pie mediju bankasIgaunija
Igaunija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jautājumu loks bija ārkārtīgi plašs – no reģionālo energosistēmu apvienošanas ar Poliju un Rail Baltica projekta līdz NATO samitam un situācijai Ukrainā. Vadību vadītāji tāpat vēlas būt droši, ka grūtā ES nākotnes budžeta apspriešana notiks ar kopīgu nostāju.

RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik. Igaunijas premjerministrs un Centriskās partijas priekšsēdētājs Jiri Ratass svētdien, 3. jūnijā, tikās Tallinā ar kolēģiem no Polijas, Latvijas un Lietuvas, lai apspriestu lielus savstarpējus projektus Eiropas Komisijas piedāvājumus ES budžetam uz 2021. — 2027. gadu, vēsta Sputnik Igaunija.

Par to paziņoja Igaunijas valdības kanceleja, atzīmējot, ka šo valstu valdību vadītāji vēlas saskaņot savas pozīcijas pirms 4. jūnijā startējošā ES Stratēģijas foruma Baltijas jūras reģionam.

Трансформаторы электроподстанции - Sputnik Latvija
Latvija var atteikties no lēmuma izstāties no BRELL

Dienas pirmajā pusē Ratass apsprieda ar poļu kolēģi Mateušu Moravecki Baltijas valstu elektrosistēmu apvienošanu ar citām ES valstīm caur Poliju un Eiropas Savienības budžeta projektu 2021. — 2027. gadam.

"Visu triju Baltijas valstu elektrosistēmu atvienošana no Krievijas un integrācija ar Eiropu sniegs mūsu patērētājiem pārliecību tajā, ka viņi vienmēr būs nodrošināti ar elektroenerģiju. Runa ir par ļoti svarīgu enerģētiskās drošības jautājumu," pateica Ratass.

2021. — 2027. gada budžeta projekts Polijai un Baltijas valstīm ir viens no sarežģītākajiem Eiropas Savienības jautājumiem. Ratass atzīmēja, ka Igaunija tuvākajā laikā saņems no ES ievērojami vairāk, nekā ieguldīs kopējā budžetā, taču pastāv arī iemesls sarūgtinājumam. "Mēs neesam apmierināti ar kohēzijas un lauksaimniecības politikas finansējuma samazinājumu, taču komisija jau tagad ņēmusi vērā mūsu intereses un finansējuma samazināšana būšot pakāpeniskāka," pateica Igaunijas premjerministrs.

Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Protestējot pret Rail Baltica, zemnieki gatavi gulties uz sliedēm

Tāpat Ratass un Moraveckis apsprieda 11. un 12. jūlijā paredzēto NATO samitu un Transatlantiskās attiecības. Igaunijas premjerministrs pauda cerību, ka ieraudzīs samitā vienotu un stipru aliansi, kurā visi sabiedrotie pilda kopīgus pienākumus. Pēc viņa domām, ASV spēku klātbūtne Polijā ir ļoti pozitīva lieta, tā varētu būt lielāka arī Baltijas valstīs.

Vakarā Tallinā ieradās arī Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis un Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis. Baltijas valstu un Polijas līderis iestādīs ozolu stādus par godu Igaunijas Republikas simtgadei Tabasalu, kā arī apskatīs Komponista Arvo Pērtas centra celtniecības gaitu Laulasmā.

Oficiālā Baltijas valstu un Polijas premjerministra tikšanās notiks 4. jūnijā Tallinas centrā "Kultuurikatel". Dienas kārtībā būs trīs temati: NATO un drošība, Baltijas valstu elektrosistēmu apvienošana ar Eiropu un Rail Baltic.    

Ziņu lente
0