Politika

Varasvīru ērkšķainais ceļš: vai tiešām Saskaņai un ZZS nāksies vienoties

© Foto : Reinis Inkēns, Saeimas AdministrācijaЗаседание Сейма Латвии
Заседание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zaļo un zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis apgalvoja, ka viņa frakcija nesadarbosies ar Rīgas mēra Nila Ušakova "Saskaņas" partiju, taču reitingi liecina par pretējo.

RĪGA, 3. jūnijs – Sputnik. Maijā visvairāk respondentu – 19,1% joprojām bija gatavi nobalsot par Rīgas mēra Nila Ušakova "Saskaņas" partiju oktobrī plānotajās Saeimas vēlēšanās, vēsta Mixnews.lv

Un tas, neskatoties uz to, ka, saskaņā ar Sabiedrības viedokļa pētījumu centra SKDS aptaujas datiem, šī politiskā spēka reitinga līmenis kļuvis par zemāko pēdējā gada laikā.

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Premjers pret sadarbību ar "Saskaņu" "prokrieviskā" Ušakova dēļ

Otro vietu Latvijas politisko partiju reitingā ieņēmusi Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) – 14,6%, kuru vada Augusts Brigmanis. ZZS seko Nacionālā apvienība, kas maijā savākusi 7% iespējamo vēlētāju balsu. Izņemot tās, pirmajā pieciniekā iekļuva "Vienotība" ar 3,7%, KPV LV ar 3% un Attīstībai/Par! – par viņiem arī gatavi nobalsot 3% elektorāta.

Daudz mazāk iespēju iekļūt Saeimā pagaidām ir Jaunajai konservatīvajai partijai – tai ir 2,4%, Latvijas Reģionu apvienībai – 1,7%, "No sirds Latvijai" – 1,6%.

Sarakstu noslēdz Latvijas Krievu savienība. Par šo partiju, kas sola pasargāt visus valsts krievvalodīgos pilsoņus un nepilsoņus, gatavi atdot balsis 1,2% vēlētāju.

Interesanti, ka 13,7% aptaujāto vispār negrasās piedalīties balsošanā, savukārt 27,5% pagaidām nav izlēmuši, kurai no partijām dot priekšroku.

Pēc asociētā profesora un politologa Ojāra Skudras domām, ar šādu politisko spēku iznākumu ZZS un "Saskaņa" iegūs balsu vairākumu Saeimā. Par to viņš paziņojis savā Twitter profilā.

"Saskaņai un ZZS 51 balss, ļoti sadrumstalota pārējā daļa. Partiju reitingi maijā: "Saskaņai" ievērojams kritums un zemākais rezultāts gada laikā," — uzrakstīja Skudra.

Nepiekrīt strādāt ar "Saskaņu"

Iepriekš ZZS līderis Brigmanis paziņoja, ka viņa frakcija nesadarbosies ar "Saskaņu" pēc Saeimas vēlēšanām, jo nevēlas strādāt ar sociāldemokrātiem, kā arī tādēļ ka, pēc viņa domām, Latvijas Krievu savienības darbības dēļ visradikālākie krievvalodīgie vēlētāji novērsīsies no Ušakova vadītās "Saskaņas".

Tāpat Brigmanis atzīmēja, ka gadījumā, ja "Vienotība" iekļūs jaunajā Saeimā, parlamentā saglabāsies līdzšinējo spēku koalīcija.

Saeimas vēlēšanas Latvijā notiks 6. oktobrī, tiks ievēlēti 100 deputāti. Zaļo un zemnieku savienība pirmo reizi dosies uz Saeimas vēlēšanām kā premjera partija, kuras Ministru Kabineta vadītāja amata kandidāts būs esošais valdības vadītājs Māris Kučinskis.

Ziņu lente
0