Latvija izdomājusi, kā palielināt Baltkrievijas tranzītu

© Sputnik / Ирина Литвак / Pāriet pie mediju bankasKravas automašīnas
Kravas automašīnas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz ar pirmā eksperimentālā kravu loģistikas centra izveidi Latvijā uz muitas kontroles punkta "Pāternieki" bāzes kravu plūsma no Baltkrievijas manāmi pieaugs, bet to apstrādes laiks – saruks.

RĪGA, 30. maijs — Sputnik. Muitas kontroles punkts "Pāternieki" Krāslavas novadā iegūs stratēgisku nozīmi, kad uz tā bāzes tiks izbūvēts pirmais kravu loģistikas centrs Latvijā. Latvijas radio Latgales studija informēja, ka uz muitas kontroles punkta "Pāternieki" bāzes plānots radīt vērienīgu loģistikas parku ar termināļiem preču izkraušanai, papildu stāvvietām un ražošanas laukumiem. Parka būvdarbiem nepieciešami 2,5 miljoni eiro, projekta īstenošanai tiks piesaistītas privātās investīcijas. Tas būs pirmais šāda veida centrs Latvijā.

Muitas kontroles punkts uz Latvijas un Baltkrievijas robežas tika celts gandrīz pirms 20 gadiem. To šķērso vidēji 200 kravas un vieglās automašīnas dienā, taču caurlaides spēja no Latvijas puses nav pietiekama — "Pāternieku" modernizācijas darbi nav veikti. Pēc jaunā centra izveides caurlaides spēja no Latvijas puses uzlabosies. Tiks palielināts braukšanas joslu skaits un ieviesta virkne priekšrocību kravas autotransportam.

"No Baltkrievijas puses varēs šķērsot transportlīdzekļi ar kravām, kuru realizācija paredzēta Eiropas Savienībā un kuru autovadītājiem nebūs nepieciešamas vīzas un transportlīdzekļiem arī nebūs nepieciešamas speciālas atļaujas. Tādā veidā tiks krietni atvieglota kravu ievešana no Baltkrievijas puses un to tālāka realizācija Eiropā," — stāsta  Krāslavas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Viktors Moisejs.

Krāslavas novada domes Attīstības nodaļas vadītāja Ināra Dzalbe pastāstīja, ka "Pāternieku" attīstībā ieinteresētas vairākas ministrijas un iestādes.

Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Salaspilī tiks atvērts Baltijas valstīs lielākais loģistikas centrs

"Tas ir liels komandas darbs, kur pašvaldība strādā ar ļoti daudzām ministrijām, šo informatīvo ziņojumu izstrādā Finanšu ministrija un līdzdarbojas gan Iekšlietu, gan Satiksmes ministrijas, mēs arī konsultējamies ar Ekonomikas ministriju un arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, un stratēģiskais atbalsts mums ir no Latgales plānošanas reģiona, visi šeit, muita un robežsargi izsaka savus viedokļus par to, kā šis transporta mezgls "Pāterniekos" varētu darboties," — stāsta Dzalbe.

Krāslavas novada dome pauda cerību, ka jaunā loģistikas parka celtniecība Pāterniekos sāksies jau nākamgad.     

Ziņu lente
0