Bankas Latvijā vēlas aizliegt algas izmaksu skaidrā naudā

CC0 / pxhere / Eiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Komercbanku asociācija cer, ka likuma grozījumi tiks pieņemti jau šogad.

RĪGA, 29. maijs — Sputnik. Bankas Latvijā sākušas aktīvi virzīt ideju par Darba likuma grozījumiem ar mērķi ieviest obligātu algas izmaksu bezskaidrā naudā, un maksājumi skaidrā naudā kļūs iespējami tikai izņēmuma kārtā, raksta Skaties.lv.

"Šobrīd Darba likums paredz, ka darba samaksas izmaksas pamatprincips ir skaidrā naudā, tikai īpaši vienojoties var pāriet uz bezskaidras naudas norēķiniem. Sanāk, ka cilvēks var turēt naudu mājās un to neiemaksāt bankā. Varbūt bankā iemaksā tikai tik, cik nepieciešams, piemēram, komunālo pakalpojumu segšanai," — stāsta Latvijas Komercbanku asociācijas juridiskais padomnieks Edgars Pastars.

Cigarešu paciņa - Sputnik Latvija
Imants Parādnieks iesaka pārdot cigaretes un alkoholu par kartēm

Skaidras naudas lietošanas plašo iespēju dēļ baņķieri uzskata, ka jaunā sistēma, kas liks bankām un maksājuma iestādēm reizi gadā ziņot Valsts ieņēmumu dienestam (VID) par fiziskām personām, kuru kontos vienā bankā kopējais apgrozījums gadā pārsniedz 15 000 eiro, būs nepilnīga.

Ideja ieviest obligātu algas izmaksu bezskaidrā naudā pašlaik tiek apspriesta ar sociālajiem partneriem. Komercbanku asociācija cer, ka grozījumi likumā tiks apstiprināti jau šogad.

Finanšu ministrija apstiprināja, ka situācija tiek vērtēta un ierosinājums apspriests Ministru kabineta Ēnu ekonomikas apkarošanas padomē, kuras sēdē pieņemts lēmums izveidot darba grupu. Turklāt FM vēlas, lai tiktu saglabāts pēc iespējas mazāks skaits variantu, kuros darba devējam tiks ļauts izmaksāt atalgojumu skaidrā naudā.

Informācijas par to, cik daudzi darba devēji izmaksas veic skaidrā naudā, šobrīd nav.    

Ziņu lente
0