Krievijā komentēts Polijas lēmums par ASV armijas bāzes izvietošanu

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskov
Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskov - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tamlīdzīgas darbības neizbēgami novedīs pie Krievijas atbildes, paziņoja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

RĪGA, 29. maijs — Sputnik. ASV armijas bāzes dislokācija Polijā ir Varšavas suverēns lēmums, taču tas novedīs pie pretdarbībām no Krievijas puses; NATO infrastruktūras tuvošanās KF robežām neveicina stabilitāti kontinentā, norādīja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Iepriekš vēstīts, ka Varšava ir gatava samaksāt divus miljardus dolāru par pastāvīgas ASV armijas bāzes izveidi Polijas teritorijā, pamatojot to ar "neatliekamu nepieciešamību dislocēt pastāvīgu ASV armijas divīziju Polijā". Mediji apgalvo, ka Polija ir gatava dalīt aizsardzībai nepieciešamo izdevumu nastu un padarīt lēmumu rentablu ASV valdībai.

Официальный представитель министерства иностранных дел РФ Мария Захарова - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM: Baltijas valstis pārvērtušās par piefrontes zonu

"Jāskatās, kāda bāze tā būs. Kopumā mēs konstatējam NATO militārās struktūras pakāpenisku ekspansiju mūsu robežu virzienā, NATO militārās struktūras tuvošanos mūsu robežām, un tas, protams, nekādi neveicina drošību un stabilitāti kontinentā. Grluži pretēji, šīs ekspansībās darbības, protams, neizbēgami noved pie Krievijas pretdarbībām ar mērķi līdzsvarot paritāti, kas tādējādi tiek ik reizi pārkāpta," — Peskova teikto citēja RIA Novosti.

Viņš uzsvēra, ka tamlīdzīgi risinājumi ir katras valsts suverēna lieta. "Taču sekas vispārējā drošības atmosfērā kontinentā ir acīmredzamas," — konstatēja Peskovs.

Polijas valdības politika ir militarizēta, tamlīdzīgas darbības veicina konfrontāciju pie Krievijas robežām, uzskata Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Jurijs Švitkins.

A-10 Thunderbolt - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltapokalipse: NATO bataljonus pastiprinās aviācija, flote un PGA

"Pēc manām domām, šāda valsts vadības politika nesabalsojas ar Polijas iedzīvotāju viedokli. Un acīmredzams ir tas, ka valsts vadības politika ir militarizēta. To apliecina fakts, ka viņi nav iesnieguši pieprasījumu, bet gan ir gatavi piešķirt divus miljardus dolāru, lai ASV izveidotu armijas bāzi. Tas nekādi nenāk (par labu — red.) stabilitātei reģionā, bet gan, gluži pretēji, (rada — red.) konfrontāciju netālu no mūsu robežām," — paskaidroja politiķis.

Švitkins uzsvēra, ka, ņemot vērā citu valstu militarizēto politiku, Krievija ir gatava spert soļus sava aizsardzības potenciāla nostiprināšanai.

ASV ietekme

Ar Polijas valdības projektu ir saistītas ASV, ir pārliecināts žurnāla "Arsenal Otečestva" militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs.

"Šī iniciatīva ir iedvesmota no Savienoto Valstu puses, taču tā, lai tas neizskatītos, it kā Amerika kādam uzspiež savas armijas bāzes, jo objektīvu iemeslu dislocēt ASV bruņoto spēku pastāvīgu kontingentu šajā reģionā nav. Krievija nevienu neapdraud un nekad — ne tieši, ne arī netieši — nav apdraudējusi Poliju, neskatoties uz visiem Polijas vadības trikiem: Krievijas apsūdzēšanu visos grēkos un ārkārtīgi rusofobo pozīciju," — viņš paskaidroja RT.

Eksperts piebilda, ka Polijas iedzīvotāji diezin vai vienbalsīgi atbalstīs minēto iniciatīvu.    

Ziņu lente
0