Vīrietis sabojāja gleznu "Ivans Bargais un viņa dēls Ivans" Tretjakova galerijā

© Sputnik / РИА Новости / Pāriet pie mediju bankasКартина "Иван Грозный и его сын Иван"
Картина Иван Грозный и его сын Иван - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par laimi nav cietis pats vērtīgākais – cara un cara dēla seju un roku attēli.

RĪGA, 26. maijs – Sputnik. Ivana Repina gleznai "Ivans Bargais un viņa dēls Ivans 1581. gada 16. novembrī" Tretjakova galerijā nodarīti nopietni bojājumi, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz muzeja preses dienestu.

Piektdienas vakarā, 25. maijā, Tretjakova galerijas pastāvīgās ekspozīcijas komisijas apgaitas laikā kāds vīrietis ielauzās tukšā Iļjas Repina zālē, pārvarot galerijas darbinieku grupu. Ar metāliskā nožogojuma stieni viņš vairākas reizes iesita pa gleznas "Ivans Bargais un viņa dēls Ivans…" iestiklojumam.

Viņa rīcības rezultātā aizsargstikls tika sasists, savukārt gleznai nodarīti nopietni bojājumi. Audekls izrādījies saplēsts trijās vietās mākslas darba centrālajā daļā uz cara dēla ķermeņa, pastāstīja muzejā.

Leonardo da Vinči glezna tika pārdota izsolē par 400 miljoniem dolāru - Sputnik Latvija
Video
Leonardo da Vinči glezna tika pārdota izsolē par 400 miljoniem dolāru

No stikla krišanas cietusi arī autora rāmis. Par laimi, nav cietis pats vērtīgākais – cara un cara dēla sejas un roku attēli.

Glābt mākslas darbu ieradās galvenais glabātājas, restauratori, muzeja drošības dienesta vadība, kā arī specializētas firmas darbinieki, kas nodarbojas ar mākslas darbiem.

Restauratori jau izņēmuši stikla lauskas, demontēja gleznu un rāmi, un pēc tam izņēma mākslas darbu no pastāvīgās ekspozīcijas un pārvietoja to uz Tretjakova galerijas restaurācijas meistardarbnīcu.

Iļja Repins radīja gleznu "Ivans Bargais un viņa dēls Ivans 1581. gada 16. novembrī" no 1883. līdz 1885. gadam. Jau meistara dzīves laikā tā cieta no vandālisma: 1913. gadā jaunietis, ikonu gleznotājs Ābrams Balašovs garīgās slimības lēkmes laikā trīskārt sadūra gleznu ar nazi. Toreiz stipri cieta attēloto personu sejas. Repins praktiski uzgleznoja gleznu no jauna.

Ziņu lente
0