Mērķis – pārņemt visu no Baltijas: Sanktpēterburgā prezentēja Ustjlugas projektus

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasМорской порт Усть-Луга
Морской порт Усть-Луга - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ustjlugas ostā parādīsies graudu termināls, to uzbūvēs investīciju projekta LUGAPORT ietvaros, ko prezentēja ekonomikas foruma laikā Pēterburgā.

RĪGA, 26. maijs – Sputnik. Trīs jauni termināli – graudu, pārtikas produktu, kā arī ģenerālkravu un beramo kravu apstrādes termināli – tiks izveidoti Ustjlugas jūras ostā, Kingisepas rajonā, Ļeņingradas apgabalā, vēsta RIA Novosti.

Работа морского торгового порта Усть-Луга - Sputnik Latvija
Ustjluga palielina pārkrauto ogļu apjomu. Latvija zaudējusi 26% apjoma

Pēterburgas starptautiskajā ekonomikas forumā 2018 notika Ustjlugas jūras ostas attīstības investīciju prezentācija. Jauno ostas objektu uzņemšanas spēja pārsniegs 1100 vagonus diennaktī, jeb 20-25 miljonus tonnu kravu gadā.

Pēc apgabala gubernatora Aleksandra Drozdenko sacītā, terminālu celtniecībā tiks investēts ne mazāk par 10 miljardiem rubļu. Jaunos objektus apkalpos līdz tūkstotim ostas darbinieku.

"Mūsu osta 2017. gadā pārkrāva rekordlielu kravu apjomu – vairāk nekā 100 miljonus tonnu. Patīkami apzināties, ka tās nebūt nav beigas, un ostas turpinās augt un attīstīties. Jaunā graudu termināla celtniecības projekts ir ārkārtīgi aktuāls. Mūsu valsts iziet līderpozīcijās pēc graudu eksporta, un mums ir jāsniedz atbilstošas ostas jaudas kvalitatīvai un savlaicīgai kravu piegādes nodrošināšanai saņēmējiem," — pateica gubernators.

Savukārt kompāniju grupas "Novotrans" prezidents Konstantīns Gončarovs, prezentējot graudu termināla projektu, pateica, ka plānots, ka tas pārņems graudu pārkraušanu no Baltijas valstu ostām. Tā platība sastādīs vairāk nekā 100 hektārus.

"Šobrīd graudus mēs izskatām – pārvadāšanu vagonos, tāpat kā mēs šobrīd vadājam alumīnija oksīdu pēc "Rusal" pasūtījuma. Vispār, mērķis ir visas Krievijas Federācijas kravas no Baltijas pārvirzīt uz šejieni," — pateica Gončarovs.

Šobrīd Krievijas ziemeļrietumos nav neviena specializēta graudu termināla, kur tiktu veikta pārkraušana, lielākā daļa no tiem atrodas valsts dienvidu daļā. Tikmēr šo kultūru ražīgums valstī pēdējo gadu laikā palielinās, kas paver iespējas eksporta apjomu palielināšanai.

Sojas spraukumi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija aizvedusi no Baltijas ostām visu iespējamo: atlikuši spraukumi un izspaidas

Pētniecības aģentūras InfraNews ģenerāldirektors Aleksejs Bezborodovs atzīmēja, ka par Krievijas graudu eksporta piegāžu palielināšanas nepieciešamību vairākkārt ziņojuši lauksaimniecības ražošanas kompleksa pārstāvji. Turklāt īpaša uzmanība tika veltīta transporta infrastruktūras izveidošanai tieši Krievijas teritorijā.

Liepājas ostas kravu apgrozījums 2018. gada janvārī un februārī pieaudzis par 29%, salīdzinot ar attiecīgā perioda rādītāju pērn, – līdz 1,385 miljoniem tonnu. Tostarp, graudu pārkraušanas apjoms palielinājies par 51% — līdz 710,7 tūkstošiem tonnu. Tādējādi, Liepājas kravu apgrozījuma struktūrā graudi sastādīja apmēram pusi tā apjoma.

Ziņu lente
0