Politika

Ungārija aicina NATO pārskatīt Ukrainas atbalstu

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПремьер-министр Венгрии Виктор Орбан
Премьер-министр Венгрии Виктор Орбан - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Īpašu Ungārijas neapmierinātību izraisījušas jaunās valodas normas Ukrainā.

RĪGA, 26. maijs – Sputnik. Ungārijas valdība inaugurācijas sēdes laikā apstiprināja NATO un sabiedroto valstu vadībai adresēto memorandu ar aicinājumu pārskatīt alianses politiku attiecībā pret Ukrainu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz avīzi "Ukrainskaja Pravda", kurai izdevies iepazīties ar dokumenta tekstu kopumā.

Memorandā tiek atzīmēts, ka "Ukrainas reformēšana ir izgāzusies".

Ukrainas pases - Sputnik Latvija
Mediji: Ungārijā rīko neplānotas pasu pārbaudes ukraiņu vidū

Ungārijas valdība norāda, ka Kijeva nav guvusi panākumus, "neskatoties uz bezprecedenta politiskā atbalsta un finanšu palīdzības līmeni". Tāpat dokumentā teikts, ka Ukraina "rada draudus kaimiņiem".

"Ukrainas valsts ir kļuvusi tik vāja, ka tagad tā nespēj pildīt savas pamata saistības, tostarp, nodrošināt likuma augstāko spēku un īstenot efektīvu ekonomisko, sociālo un politisko vadību," — uzsvērts memorandā.

Pamatojoties uz to, Budapešta piedāvājusi pārskatīt atbalstu, ko alianse sniedz Kijevai.

"Lai saglabātu stabilitāti alianses austrumu robežas reģionā, NATO ir jāpielāgo sava politika attiecībā pret Ukrainu jaunajos apstākļos," — teikts dokumentā.

Spriedze attiecībās starp abām valstīm radusies pēc diskusijām par Ukrainas izglītības likumu, kurš, cita starpā, stipri ierobežo mācību iespējas citās valodās.

Vairāku valstu valdībās, tostarp, Ungārijā un Rumānijā, paziņoja, ka jaunā norma pārkāpj nacionālo mazākumtautību tiesības Ukrainā. Arī Krievijā uzskata, ka izglītības likums ir pretrunā ar Ukrainas valsts konstitūciju un starptautiskajām saistībām.

Ziņu lente
0