SEB bankā pastāstīja, kad alga Latvijā sasniegs tūkstoti eiro

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodien vidējā alga Latvijā sastāda 926 eiro bruto, taču darba atalgojums aug visās nozarēs, pastāstīja SEB bankas ekonomists.

RĪGA, 22. maijs — Sputnik. Vidējā alga Latvijā pēc nodokļu nomaksas sasniegs tūkstoti eiro tuvāko divu vai trīs gadu laikā, šādu viedokli pauž SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis, raksta Dienas Bizness.

Pēc eksperta sacītā, algu palielināšanās notiek visās nozarēs, saskaņā ar uzņēmēju aptaujām, šogad algu saviem darbiniekiem paaugstinās 40% uzņēmumu. Latvijas iedzīvotāju vidējā bruto alga (pirms nodokļu nomaksas — red.) varētu pacelties līdz tūkstotim eiro jau šogad, uzskata ekonomists.

Почта Латвии - Sputnik Latvija
Zemāk par minimālo algu: kam Latvijā ir viszemākās algas

Šodien vidējā alga Latvijā sastāda 926 eiro bruto, Lietuvā — 885 eiro un Igaunijā — 1221 eiro pirms nodokļu nomaksas. Visātrāk alga ceļas Latvijā — šogad par 8,3%, savukārt 2019. gadā tā pieaugs par 7,2%. Igaunijā — par 5,8% un 5,3% attiecīgi, Lietuvā par 7% šogad un nākamgad.

Gašpuitis atzīmēja lielu starpību algu apmērā starp Rīgu un Latvijas reģioniem. Dažkārt atšķirība sasniedz 80%. Tā, piemēram, vidējā alga Rīgā ir 1 044 eiro pirms nodokļu nomaksas, savukārt Latgalē — 640 eiro.

"Tas nozīmē, ka Latgales iedzīvotāji meklēs darbu Rīgā vai arī dosies ārpus Latvijas robežām. Labāk būtu, ja viņi dotos uz valsts reģioniem, kur ir zems bezdarba līmenis un trūkst darba roku. Piemēram, īpaši asi šī problēma šobrīd vērojama celtniecībā, un šī nozare tuvākajos gados būs ekonomikas izaugsmes lokomotīve," — atzīmēja eksperts.

Vēl viena problēma — darba roku trūkums — būs aktuāla arī nākotnē. Tas ietekmē algu apmēru. "Mums ir jādomā par to, kādā veidā piesaistīt darba tirgum tos, kas šobrīd dažādu iemeslu dēļ nav ieinteresēts strādāt," — uzskata eksperts.

Skaidrās naudas izņemšana bankomātā - Sputnik Latvija
Līdz 7 tūkstoši eiro: kurš Latvijā saņem lielākās algas

Minimālās darba algas apmērs Latvijā noteikts 430 eiro apmērā. Taču ikdienas vajadzību apmierināšanai vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju vēlētos saņemt vismaz tūkstoti eiro mēnesī, liecina vakanču portāla CV Market organizētā aptauja.

14% respondentu paziņoja, ka ikdienas vajadzībām viņiem ir nepieciešami 1 200 eiro mēnesī, 18% vēlas saņemt vairāk nekā 1 200 eiro, bet 21% vēlētos saņemt 1 000 eiro. Neskatoties uz to, 25% respondentu būtu apmierināti ar algu 800 eiro apmērā, 17% pietiktu ar 600 eiro, savukārt 5% — ar 400 eiro mēnesī.

Ar algu no 600 līdz 800 eiro vairumā gadījumu būtu apmierinātas sievietes vecumā līdz 35 gadiem, savukārt algu virs 1 200 eiro vēlas saņemt vīrieši vecumā virs 35 gadiem.

Ar 400 eiro algu lielākoties būtu apmierinātas jaunietes bez darba pieredzes un vīrieši virs 45 gadu vecuma ar vidējo vai profesionālo izglītību, kuri dzīvo ārpus Rīgas, un strādā ražošanas vai pakalpojumu nozarē. Alga virs 1 200 eiro interesē aptaujātos ar augstāko izglītību, ar darba pieredzi ne mazāk par 10 gadiem, IT, celtniecības, nekustamā īpašuma, pārvaldes un finanšu darbiniekus.

Salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijā vidējā alga ir viena no zemākajām. Saskaņā ar portālā Jobseurope.net portāla datiem par vidējām algām Eiropas valstu galvaspilsētās 2017. gadā, Rīgā tā sastādīja pēc nodokļu nomaksas 631,53 eiro, un pēc šī rādītāja Latvijas galvaspilsēta ieņēma 28. vietu Eiropas valstu galvaspilsētu vidū. Pirmo vietu sarakstā ieņem Luksemburga, kur vidējā alga mēnesī sastāda 3 042,07 eiro.

Ziņu lente
0