Politika

Informācijas avoti Briselē: ES pārstās maksāt par Irānas naftu dolāros

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brisele ir tuvu tam, kas šodien liekas neiedomājams: atteikties no naftas dolāra hegemonijas tirdzniecības attiecībās ar Irānu.

RĪGA, 16. maijs – Sputnik. Eiropas Savienība grasās pāriet no dolāra uz eiro, veicot Irānas naftas piegādes apmaksu, paziņoja RIA Novosti diplomātiskais informācijas avots Briselē.

Флаги стран участников Евросоюза - Sputnik Latvija
ES atteikusies pildīt ASV prasības jautājumā par kodoldarījumu ar Irānu, vēsta diplomāts

Nekādas citas detaļas netiek minētas. Par iemeslu šādiem ziņojumiem kļuva Eiropas diplomātijas vadītājas Federikas Mogerīni paziņojums, saskaņā ar kuru "eiro trijnieks" – Francija, Vācija un Lielbritānija – un Irāna ir vienojušās izstrādāt ekonomisko saikņu atbalsta un stiprināšanas programmu, atbildot uz ASV iziešanu no kodoldarījuma.

Pirmām kārtām, runa ir par Irānas naftas, gāzes un naftas produktu tirdzniecības turpināšanu, kā arī par efektīvām bankas transakcijām, kas ļautu nodrošināt eksporta kredītu piešķiršanu produkcijas un pakalpojumu pārdošanai Irānai, tostarp aviācijas, jūras un sauszemes transporta veidu jomā.

Praktisko risinājumu plānots izstrādāt tuvāko nedēļu laikā. 19. un 20. maijā enerģētikas un klimata eirokomisārs Migels Ariass Kanjete sāk vizīti Irānā.

Kodoldarījums ar Irānu

2015. gadā Irāna un seši starptautiskie vidutāji (Krievija, ASV, Lielbritānija, Ķīna, Francija un Vācija) parakstīja dokumentu par Irānas kodolproblēmas noregulēšanu. Vienošanās dalībnieki apstiprināja Kopējo vispārējo darbības plānu. Tā izpildes rezultātā tiktu atceltas pret Teherānu ieviestās ekonomiskās un finansiālās sankcijas.

Tramps iepriekš darījumu kritizēja un pārmeta Irānai tā pārkāpumu.

ASV sabiedrotie rietumvalstīs pauda nepiekrišanu šādam lēmumam, kurš atņems viņiem izdevīgu līgumu noslēgšanu ar Irānu.

Ziņu lente
0