Politika

Gapoņenko sniedzis interviju no cietuma: varasiestādes grib aizbāzt man muti

© Sputnik / Sergey MelkonovAleksandrs Gapoņenko
Aleksandrs Gapoņenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aleksandram Gapoņenko inkriminēti divi Kriminālkodeksa panti – starpnacionālā naida kurināšana un darbība, kas vērsta pret valsts neatkarību un valsts iekārtu.

RĪGA, 12. maijs — Sputnik. Nepilsoņu kongresa priekšsēdētājs, mazākumtautību tiesību aizstāvis Aleksandrs Gapoņenko, ko aprīļa beigās aizdomās par "darbībām, kas vērstas pret valsts neatkarību" arestēja Latvijas Drošības policija, būdams ieslodzījumā, pastāstīja RT par aizturēšanas niansēm un pret viņu ierosināto krimināllietu.

Gapoņenko norādīja, ka aizturēšana bija ļoti rupja, ar neadekvātu spēka pielietojumu.

Tatjana Ždanoka - Sputnik Latvija
Bekmans: "Ždanokas lielā" ir psiholoģiskas ņirgāšanās pazīmes

"Tam ir liecinieki, taču viņu vārdus es nenosaukšu, jo baidos, ka viņi kļūs par jauniem represiju upuriem. Viņi visi ir krievi. Drošības policijas darbinieki mani nepaēdināja 12 stundas un turēja rokudzelžos," — pastāstīja tiesībsargs.

Viņš uzsvēra, ka faktiski Drošības policija viņam nav sniegusi nekādus paskaidrojumus par aizturēšanas iemesliem.

"Arestu es negaidīju. Patlaban Latvijā praktiski izveidojies totalitārs, etnokrātisks režims, kas rupji pārkāpj konstitucionālās iedzīvotāju viedokļa un vārda brīvības. Vienīgais iemels, kāpēc esmu arestēts, — aizbāzt man muti, jo civilizētā diskusijā valdībai nav, ko likt pretī maniem argumentiem," — teica Gapoņenko.

Pēc aizturēšanas sabiedriskais darbinieks pieteica bada streiku, lai protestētu pret varasiestāžu darbībām, taču piecas dienas vēlāk bija spiests to pārtraukt, jo sākās samaņas zudumi un problēmas ar sirdi.

Gapoņenko ir pārliecināts, ka viņa arests "pasūtīts" no Savienotajām Valstīm.

Владимир Линдерман на пикете у здания Полиции безопасности против ареста Александра Гапоненко - Sputnik Latvija
Lindermans aizturēts par runu Vislatvijas vecāku sapulcē

"Tiku aizturēts pēc tam, kad Latvijas Republikas Saeimas Aizsardzības komisijas vadītājs (de facto viņu ieceļ ASV vēstniecība) Ainārs Latkovskis pieprasīja saukt mani pie atbildības par manu publikāciju Facebook. Atgādināšu, ka toreiz uzrakstīju, ka NATO mācību laikā maijā Latvijā, iespējams, tiks apgūts scenārijs krievu aktīvistu aizturēšanai un nosūtīšanai uz koncentrācijas un filtrācijas vietām. Manuprāt, manas bažas ir attaisnojušās. To apstiprina represijas, kas sākušās pret mani, Vladimiru Lindermanu un citiem aktīvistiem," — paskaidroja Gapoņenko.

Atgādināsim, ka Vladimiru Lindermanu maskotas personas aizturēja sabiedriskā transporta pieturā 8. maijā. Viņš tika notriekts zemē un iegrūzts autobusā bez identifikācijas zīmēm. Vēlāk noskaidrojās, ka tā rīkojas Drošības policija. Aktīvista advokāte Jeļena Kvjatkovska informēja, ka Latvijas Drošības policija aizturējusi tiesībsargu sakarā ar viņa uzrunu Vislatvijas vecāku sapulcē. Viņš turēts aizdomats par nacionālā naida kurināšanu un masu nekārtību organizēšanu.

10. maijā Vidzemes priekšpilsētas tiesa slēgtā sēdē izraudzījās drošības līdzekli — Vladimirs Lindermans tika arestēts.     

Ziņu lente
0