Uzvaras diena Rīgā: 150 tūkstoši pie pieminekļa un 15 tūkstoši "Nemirstīgajā pulkā"

© Sputnik / Sergey MelkonovAkcija "Nemirstīgais pulks" Rīgā
Akcija Nemirstīgais pulks Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā atzīmēja Rīgas mērs Nils Ušakovs, tāda Uzvaras dienas popularitāte Latvijas galvaspilsētā liecina, ka Latvijas iedzīvotāji nav nodevuši savus vectēvus-karavīrus. Un nenodos.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Vairāk nekā 150 tūkstoši cilvēku piedalījās Uzvaras dienas svinībās pie pieminekļa Atbrīvotājiem Rīgā. Par to pastāstīja Rīgas mērs Nils Ušakovs. Teksts publicēts viņa Facebook lapā.

Ušakovs norādīja, ka visi šie cilvēki atnākuši pie pieminekļa, lai gan 9. maijs Latvijā ir darbadiena.

Akcija Nemirstīgais pulks Rīgā - Sputnik Latvija
Foto
15 tūkstoši dalībnieku: akcija "Nemirstīgais pulks" Rīgā

"Mēs protam glabāt, sargāt un aizstāvēt ģimenes atmiņu. Mūsu vectēvi — karavīri var ar mums lepoties. Mēs viņus neesam nodevuši. Un nenodosim," — uzsvēra Ušakovs.

Rīgas mērs norādīja, ka pēdējā laikā vārdi par Trešo pasaules karu vai par jaunu auksto karu pēkšņi un kaut kā negaidīti tiek lietoti pavisam ikdienišķi. Viņš ir pārliecināts, kad kaut kur publiski skan vārdi par jaunu karu, jebkādā formā, jebkurā formātā, no jebkuras puses, jebkurā valodā, bet jo īpaši krievu valodā — tā ir ņirgāšanās par desmitiem miljonu karavīru un civiliedzīvotāju piemiņu, kuri krita cilvēces vēsturē visbriesmīgākajā karā.

"Lai nebūtu kara". Par to cīnījās mūsu vectēvi. Mums ir vienlaikus jāgodina viņu piemiņa un jāsargā tas, par ko viņi cīnījās. Un cīnījās viņi par to, kas ietverts vienkāršā vārdā — MIERS," — uzsvēra Ušakovs.

"Nemirstīgais pulks" un asaras

Akcijā "Nemirstīgais pulks" Rīgā šoreiz piedalījās aptuveni piecpadsmit tūkstoši dalībnieku — tas ir rekordliels skaitlis.

Aizvadītajā gadā, pēc organizatoru aplēsēm, gājienā piedalījās vairāk nekā pieci tūkstoši cilvēku. Tolaik akcijas dalībniekiem nepietika vietas pulcēšanās punktā, tāpēc rīkotāji mainījuši gājiena maršrutu un pārvietoja pulcēšanas punktu uz parka zonu.

"Nemirstīgā pulka" dalībnieki aizgāja līdz piemineklim Atbrīvotājiem, kur nolika puķes, bet bērni laida gaisā balonus ar papīra dzērvēm akcijas "Pulka bērni" ietvaros.

Kā norāda eiroparlamentārietis Andrejs Mamikins savā Facebook lapā, šogad, atšķirībā no iepriekšējiem, neviens nav apstrīdējis pulka dalībnieku skaitu. Piecpadsmit tūkstoši — šo skaitli paziņoja organizatori.

"Nekādu līdzi soļošu latviešu žurnālistu ar muļķīgiem jautājumiem: "Cik jūs varat "genocidēt" latviešu tautu, Mamikina kungs? Vai jūs guļat ar Staļina portretu? Vai Putins jums maksā rubļos? "- uzsvēra Mamikins.

Mamikins pastāstīja, ka gājiens bija ļoti aizkustinošs, it īpaši akcija "Pulka bērni".

"Kad mazi bērni laiž baltas dzērves debesīs Marka Bernesa dziesmas pavadījumā — tas ir forši! Asaras pašas līst. Un, iespējams, kamēr mēs raudam, atceroties mūsu vectēvus, vēl nekas nav zaudēts," — sacīja deputāts.

Latvijas vēstniecība Maskavā - Sputnik Latvija
Policija aizturēja divus uzbrucējus Latvijas vēstniecībai Maskavā

Akcija "Nemirstīgais pulks" noritēja visā pasaulē, vēsta RIA Novosti. Rīgas akcija bija viena no lielākajām. Tallinā gājienā piedalījās vairāki simti cilvēku, Londonā — vairāk nekā divi tūkstoši, Belgradā un Atēnās aptuveni četri tūkstoši.

Krievijas pilsētās akcijā piedalījās vairāk nekā desmit miljoni cilvēku. Rekordliela bija arī akcija Maskavā — tajā piedalījās vairāk nekā miljons cilvēku. Gājienā galvaspilsētā piedalījās Serbijas un Krievijas prezidenti Vladimirs Putins un Aleksandrs Vučičs, kā arī Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

Nekādu starpgadījumu, nedz atkritumu no rīta

Svinības pie pieminekļa Atbrīvotājiem noritēja bez īpašiem starpgadījumiem. Kopumā policija sastādīja 36 administratīvā pārkāpuma protokolus 30 cilvēkiem, pastāstīja Rīgas reģiona policijas vadītājs Juris Šulte kanālam LNT.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, uzstājoties ar runu 9 .maija Uzvaras parādē Maskavā - Sputnik Latvija
Putins: padomju tauta izglāba Eiropu un pasauli no verdzības, Krievija neļaus to aizmirst

Policija ir izpildījusi savu galveno uzdevumu un nepieļāva fiziskas sadursmes.

Svinību sākumā policisti izveda no Uzvaras laukuma dažas personas, kuras ar provokatīviem plakātiem mēģināja organizēt individuālo piketu.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, daļai latviešu žurnālistu karstākais periods iestājas nevis 9., bet 10. maija rītā — viņi cenšas atrast un iemūžināt atkritumus laukumā pie pieminekļa Atbrīvotājiem.

Svētku organizatori arī šogad izdarījuši visu iespējamo, lai no tā izvairītos — Uzvaras parka teritorija bija pilnībā tīra jau pulksten 5:30 no rīta. Laukuma pie pieminekļa Atbrīvotājiem un tam pieguļošo teritoriju fotogrāfijas Rīgas mērs Nils Ušakovs izvietoja savā Facebook lapā.

Ziņu lente
0