Deputāts: nabagie latvieši var kļūt par farmaceitisko kompāniju "izmēģinājumu trusīšiem"

© Sputnik / Максим Богодвид / Pāriet pie mediju bankasФармакологические препараты в цехе упаковки в блистеры в лабораторно-промышленном комплексе
Фармакологические препараты в цехе упаковки в блистеры в лабораторно-промышленном комплексе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mūsdienīgu medicīnisko palīdzību Latvijas iedzīvotāji var saņemt tikai kā "izmēģinājuma trusīši", paziņoja Mārtiņš Šics.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Latvija ir nabadzīga valsts, kura nevar atvēlēt pietiekami lielus līdzekļus veselības aprūpei. Viena no iespējām šajā situācijā ir kļūt par "izmēģinājumu trusīšiem" jauno zāļu testos, pauda viedokli Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas loceklis Mārtiņš Šics radio Baltkom ēterā.

Капельница с раствором - Sputnik Latvija
Eurostat: 64% Latvijas iedzīvotāju ar grūtībām apmaksā veselības aprūpes pakalpojumus

"Ir viena nelaime – mēs esam nabaga valsts, patiešām nabaga. Nauda, ko tērējam veselības aprūpei, ir ļoti maza. Diemžēl nāksies izvēlēties – izārstēt vienu slimnieku ar dārgiem medikamentiem vai sapotēt pret encefalītu visus bērnus Latvijā. Ir jādomā par efektivitāti. Nabagām valstīm, tādām kā Latvija, ir vēl viena iespēja – kļūt par "izmēģinājumu trusīti" jaunu medikamentu pārbaudei. Es izsakos tēlaini. Tas ir vienīgais ceļš – kļūt par pionieri, netērējot lielu naudu," – uzskata politiķis.

Šics pastāstīja, ka tādējādi Katastrofu medicīnas centrs izmēģinājis jaunās neatliekamās palīdzības automašīnas.

"Tās bija vismodernākās automašīnas, par kurām sapņoja ļoti bagātas valstis. Varbūt tie būs nabadzīgi pacienti, pensionāri. Manai mammai ir 98 gadi, taču mēs piekritām izmēģināt jaunākās zāles, kas sniedz efektu, lai arī viņa būtu bijusi "izmēģinājuma trusītis"," – skaidroja deputāts.

Iepriekš Eiropas Komisija publicēja atskaiti, kurā kritizēja situāciju veselības aprūpes jomā Latvijā. Dokumentā norādīts, ka finansējuma palielināšana nozarē segs daļu vajadzību, taču nesen pieņemtie pakalpojumu ierobežojumi draud ar iedzīvotāju veselības pasliktināšanos. Valsts finansēto medicīnas pakalpojumu piesaiste sociālajām iemaksām novedīs pie tā, ka daļa iedzīvotāju zaudēs piekļuvi veselības pakalpojumu pilnajam grozam, teikts atskaitē.

2017. gada nogalē pieņemtais likums par veselības aprūpes finansēšanu nosaka, ka pilnu medicīnisko pakalpojumu kompleksu Latvijā varēs saņemt tie, kuri samaksājuši paši, vai par kuriem samaksāta sociālā iemaksa 1% apmērā no minimālās algas 2018. gadā, 3% — 2019. gadā un 5% — 2020. gadā. Kopš šī gada janvāra minimālā alga Latvijā palielināta līdz 430 eiro.

Slimnīca Valgā. Datortomogrāfs - Sputnik Latvija
Latvijas onkoloģijā moderni medikamenti neienāk hroniska līdzekļu trūkuma dēļ

Personām, kas nav iemaksājušas sociālās iemaksas un nav apdrošinātas automātiski, veselības apdrošināšanas summa 2018. gadā noteikta 51,60 eiro apmērā gadā, 2019. gadā — 154,80 eiro, 2020. gadā — 258 eiro gadā. Šīs iemaksas jāveic reizi gadā, un pēc tam atbilstošā kalendārā gada laikā būs iespējams saņemt valsts apmaksāto medicīnisko pakalpojumu pilnu sortimentu.

Apmaksātajā medicīniskās palīdzības minimumā, ko saņems visi Latvijas iedzīvotāji neatkarīgi no sociālo iemaksu summas, tiks iekļauta neatliekamā palīdzība, dzemdniecība, ģimenes ārsta pakalpojumi, no valsts budžeta kompensējamās ārstēšanai paredzētās zāles un medicīniskās iekārtas, kā arī slimību ārstēšana, kas būtiski ietekmē sabiedrības veselības rādītājus vai apdraud sabiedrības veselību.

Ziņu lente
0