Donalds Tramps paziņojis par ASV izstāšanos no kodoldarījuma ar Irānu

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltais nams paziņojis, ka ASV izstājušās no darījuma, jo tas "neatbilst nacionālajām interesēm". prezidenta administrācija informēja, ka Tramps devis rīkojumu nekavējoties sākt sankciju atjaunošanas procesu.

RĪGA, 9. maijs — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka ASV izstājas no kodoldarījuma ar Irānu un apsūdzēja Teherānu par veiktajiem urāna bagātināšanas darbiem un aizliegtu ieroču izstrādi pretēji vienošanās noteikumiem, vēsta RIA Novosti.

"Tagad mums ir pārliecinošs apstiprinājums tam, ka Irānas apgalvojumi (par to, ka valsts neizstrādā kodolieročus – red.) bija meli," – piezīmēja prezidents.

Tramps paziņoja: ja Teherāna turpinās kodolieroču izstrādi, to gaida problēmas, "ar kādām tā līdz šim nav saskārusies". ASV līderis piebilda, ka Irānai nāksies noslēgt jaunu kodollīgumu un ASV ir gatavas pārrunām.

"Stingras sankcijas"

Флаги стран участников Евросоюза - Sputnik Latvija
ES atteikusies pildīt ASV prasības jautājumā par kodoldarījumu ar Irānu, vēsta diplomāts

Baltais nams paziņojis, ka ASV izstājušās no darījuma, jo tas "neatbilst nacionālajām interesēm". prezidenta administrācija informēja, ka Tramps devis rīkojumu nekavējoties sākt sankciju atjaunošanas procesu.

"Atjaunotās sankcijas tiks vērstas pret vitāli svarīgām Irānas ekonomikas nozarēm, ieskaitot enerģētiku, naftas ķīmijas un finanšu sektoru. Tiem, kuru uzņēmējdarbība notiek Irānā, tiks dots laiks, lai pārtrauktu operācijas Irānā vai biznesu ar Irānas dalībnieku," – ziņo prezidenta administrācija.

Tiem, kas šos noteikumus neizpildīs, draud nopietnas sekas, paziņoja Baltais nams.

Pats prezidents apgalvoja, ka sankcijas pret Irānu būs "ārkārtīgi stingras".

Prasību saraksts

B-52 - Sputnik Latvija
ASV kodola doktrīna apdraud Baltijas valstis

Baltais nams jau publicējis prasības, kas tiek izteiktas Irānai. Vašingtona aicina Teherānu atteikties no kodolieroču un starpkontionentālo ballistisko raķešu izstrādes, pārtraukt raķešu ražošanu, kas spēj nest kodolieročus, kā arī apturēt raķešu tehnoloģiju nodošanu citām pusēm.

Tāpat ASV pieprasa "pārtraukt teroristu, ekstrēmistu un reģionālo rokaspuišu, tādu kā Hesbollah, Taliban un Al Kaida atbalstu", pielikt punktu paziņojumiem par Izraēlas iznīcināšanu, pārtraukt apdraudēt navigācijas brīvību, it īpaši Persijas līcī un Sarkanajā jūrā, pārtraukt konflikta eskalāciju Jemenā un reģiona destabilizāciju, nododot ieročus husītiem.

Tāpat ASV pieprasa pārtraukt kiberuzbrukumus ASV un to sabiedrotajiem, ievērot cilvēktiesības un humānu attieksmi pret ārvalstniekiem, kuri arestēti valstī.

Pasaules reakcija 

Uz ASV lēmumu izstāties no darījuma reaģējušas pasaules valstis. Trampu atbalsta Izraēla un Saūda Arābija, kuras tāpat apsūdzēja Irānu par vienošanās noteikumu pārkāpšanu.

Virkne ES valstu šo lēmumu neatbalsta.

Irānas ĀM vadītājs Džavads Zarifs - Sputnik Latvija
Irāna piedraudēja ar izstāšanos no kodola līguma sankciju atjaunošanas gadījumā

"Francija, Vācija un Lielbritānija nožēlo ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu izstāties no Kopējā vispārējā darbības plāna. Kodolieroču neizplatīšanas starptautiskais režīms ir apdraudēts," – uzrakstīja Francijas prezidents Emanuels Makrons savā Twitter.

Līdzīgu viedokli pauda arī Eiropas diplomātijas vadītāja Federika Mogerīni.

ASV lēmumu kritizēja arī Krievija. Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Vladimirs Šamanovs nosauca to par angažētu.

"Lieta tāda, ka Irānai nav izvirzītas nekādas pretenzijas no starptautisko organizāciju puses, tostarp arī no tām, kurās Savienotās Valstīm un Eiropas Savienības valstīm ir nopietna ietekme," – viņš paskaidroja.

Kodoldarījums ar Irānu

2015. gadā Irāna un seši starptautiskie vidutāji (Krievija, ASV, Lielbritānija, Ķīna, Francija un Vācija) parakstīja dokumentu par Irānas kodolproblēmas noregulēšanu.

Vienošanās dalībnieki apstiprināja Kopējo vispārējo darbības plānu. Tā izpildes rezultātā tiktu atceltas pret Teherānu ieviestās ekonomiskās un finansiālās sankcijas.

Tramps iepriekš darījumu kritizēja un pārmeta Irānai tā pārkāpumu.

Ziņu lente
0