Zinātnieki devuši piecus vienkāršus padomus, kā paildzināt dzīvi par desmit gadiem

CC0 / pixabay / WolfgangBantz / Скандинавская ходьба
Скандинавская ходьба - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc pētnieku domām, dzīves mūža palielināšana, saistīta ar noteiktu rekomendāciju izpildi, lielākoties ar divām lietām – sirds slimību un vēža attīstības risku samazināšanu.

RĪGA, 1. maijs – Sputnik. Atteikšanās no smēķēšanas un alkohola, veselīga diēta, zems svars un pastāvīgi vingrinājumi varētu paildzināt cilvēka mūžu vismaz par desmit gadiem. Par to vēsta RIA Novosti ar atsauci uz žurnālā Circulation publicēto Hārvarda Universitātes (ASV) mediķu rakstu.

Могильный крест - Sputnik Latvija
Latvija ir ES autsaideru skaitā pēc mūža ilguma

Kā atzīmēja Hārvarda mediķis Frenks Hū, pētījuma rezultāti parādījuši, ka veselīgs dzīvesveids paliek galvenais mūža paildzināšanas iemesls. Dažādu valstu varas iestādēm ir jāpūlas, lai izveidotu tādu vidi, kurā pareiza diēta, rīta rosme un attiekšanās no sliktiem ieradumiem kļūstu par populārām iedzīvotāju vidū.

Zinātnieki ir pārliecināti, ka diēta un atsevišķi pārtikas produkti stipri ietekmē ne vien cilvēka svaru, bet arī smadzeņu, asinsvadu, sirds un citu orgānu veselību. Piemēram, nesen mediķi noskaidroja, ka olīveļļas un Vidusjūras ēdienu lietošana manāmi samazina risku nomirt no insulta vai infarkta, savukārt pārlieku liela sāls lietošana pārtikā, tieši otrādi, kaitē sirdij un asinsvadiem. Taču ne vien diēta labvēlīgi ietekmē veselību.

Zinātnieki uzskata, ka cilvēkam ir nepieciešamas sporta nodarbības un atteikšanās no kaitīgajiem ieradumiem.

Hū un viņa kolēģi izanalizēja, cik lielā mērā šāds dzīvesveids spēj ietekmēt vidējā vecuma cilvēka mūža ilgumu, kurš nesirgst ar mantotām slimībām. Šim nolūkam pētnieki izpētīja datus, ko apkopoja apmēram 40 tūkstošu medmāsu un ārstu veselības uzraudzības laikā, kas tika veikta NHS un NHANES projektu ietvaros pēdējo trīs desmitgažu laikā.

Pēc tam, kad zinātnieki salīdzināja veselo ārstu un viņu kolēģu ar lieku svaru un kaitīgajiem ieradumiem mūža ilgumu, viņi noskaidroja, ka visas šīs problēmas samazina dzīvi par 12-14 gadiem.

Vidēji sievietes un vīrieši, kuri sekoja pieciem nosauktajiem padomiem, nodzīvoja līdz 87 un 93 gadiem. Pārējie šo projektu dalībnieki vien līdz 75-79. gadiem.

Ziņu lente
0