Socioloģe: Latvijas prombraucēju skaits samazināsies

© Sputnik / Ilya Pitalev / Pāriet pie mediju bankasВ международном аэропорту
В международном аэропорту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Aijas Lulles domām, nav nekāda vienīgā iemesla, kurš mudinātu cilvēkus braukt prom no Latvijas.

RĪGA, 23. aprīlis – Sputnik. Latvijas iedzīvotāji turpina pamest valsti, un varas iestādēm ir jāsaprot, ka cilvēks spēj izjust piederības izjūtu ne tikai pret vienu vietu – Latviju, pastāstīja LTV intervijā socioloģe Aija Lulle.

"Joprojām cilvēki izbrauc no Latvijas. Statistiski izskatās, ka tie varētu būt apmēram 20 000 vai mazāk gadā. Protams, izbraukšana ļoti samazinājās uzreiz pēc krīzes. Turklāt izskatās, ka Latvijā vairs nav daudz palikuši cilvēki, kuri varētu izbraukt. Tas lielais vairums diemžēl izbrauca, neliela daļa centās atgriezties pēc krīzes. Es domāju, ka turpmākajos gados mēs redzēsim nelielu, bet pakāpenisku izbraukšanas samazināšanos," — saka Lulle.

Viņa paziņoja, ka nav nekāda vienīgā iemesla, kurš mudinātu cilvēkus braukt prom no Latvijas. Viņa neesot saskārusies ne ar vienu gadījumu, kad būtu tikai viens aizbraukšanas iemesls.

Pēc viņas sacītā, jaunieši emigrē, jo vēlas apskatīt pasauli un izkļūt no komforta zonas. Taču krīzes laikā pievienojās tā saucamais aizvainojuma faktors. "Cilvēki ir ļoti aizskarti un ievainoti dēļ tā, kas notika krīzes laikā, un diemžēl šī grupa arī, izskatās, ir tie, kuri mazāk vēlas vai vispār nevēlas atgriezties," — pateica socioloģe.

Pēc Lulles domām, valdība spērusi pareizu soli, uzsākot reemigrācijas politikas izstrādi.

Bagāžas iekraušana lidmašīnā - Sputnik Latvija
Dažkārt viņi atgriežas: nosaukti reemigrācijas iemesli

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, februārī tika uzsākts projekts, kurš aicina palīdzēt atgriezties dzimtenē darba migrantiem, šiem mērķiem tika piešķirti 425 tūkstoši eiro. Taču projekta koordinatori jau ir saskārušies ar problēmām – atrast tos, kas vēlētos pārvākties atpakaļ uz Latviju, izrādījies ne tik vienkārši. Visu projektu koordinē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Vidēji ikdienu Latvija zaudē 55 cilvēkus – 25 vīriešus, 22 sievietes un astoņus bērnus. Vislielākā emigrantu grupa ir personas no 25 līdz 29 gadiem (2014. gadā viņu daļa kopējā prombraucēju plūsmā sastādīja 18,2%, 2015. gadā 18%, 2016. gadā 17%).

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijas iedzīvotāji lielākoties emigrē uz Lielbritāniju, Īriju, Vāciju un Norvēģiju. Emigrācija uz ASV trīs gadu laikā palielinājusies gandrīz par 5 procentpunktiem.

Ziņu lente
0