"Novērtējumam": OPCW misija apmeklējusi domājamā ķīmiskā uzbrukuma vietu Dumā

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Pāriet pie mediju bankasСитуация в Восточной Гуте
Ситуация в Восточной Гуте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova pauda cerību uz OPCW misijas ekspertu objektīvu darbību.

RĪGA, 23. aprīlis — Sputnik. Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) misijas eksperti vakar apmeklēja vienu no domajamā ķīmiskā uzbrukuma vietām Dumas pilsētā Sīrijā, lai savāktu paraugus sakarā ar paziņojumiem par indīgu vielu pielietošanu 7. aprīlī, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz organizācijas preses relīzi.

"OPCW novērtēs situāciju un izskatīs tālākos soļus, tostarp atkārtotu apmeklējumu Dumā," – teikts ziņojumā.

Iepriekš virkne rietumvalstu apsūdzēja Sīrijas valdību par ķīmisko ieroču pielietošanu Austrumgutā. Eksperti ilgu laiku nevarēja sākt darbu Dumas pilsētā, jo gaidīja atļauju iebraukt pilsētā no ANO drošības komandas. Iepriekš Apvienoto Nāciju Organizācijas speciālisti tika apšaudīti šajā apdzīvotajā vietā.

Krievija rēķinās ar objektīvu izmeklēšanu

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova pastāstīja, ka Maskava rēķinās ar OPCW misijas ekspertu objektīvu darbu "ķīmiskā uzbrukuma" vietā Dumā.

Sīrija - Sputnik Latvija
Krievija atradusi Sīrijas ķīmisko ieroču uzbrukuma inscenējuma video "aktierus"

Viņa pauda cerību, ka organizācijas inspektori "maksimāli objektīvi" izmeklēs notikumu apstākļus Austrumgutā un pēc iespējas ātrāk sniegs objektīvu atskaiti.

Turklāt runa ir par, pēc būtības, pirmo Sīrijas "ķīmiskā dosjē" vēsturē notiekošo OPCW vizīti vietā, ko Sīrijas opozīcija un ar to saistītās nevalstiskās organizācijas dēvē par ķīmiskā incidenta vietu. Līdz šim OPCW un ANO apmierinājās ar attālinātām izmeklēšanas metodēm, pamatojoties tikai uz datiem, ko iesnieguši oficiālās valdības pretinieki, piebilda ĀM pārstāve.

Tāpat Zaharova pauda bažas par to, ka OPCW eksperti vēlas ierobežot apmeklējumus domājamo incidentu vietās un aptaujāto personu loku. Krievijas ĀM pārstāve pamatoja tamlīdzīgus plānus ar nevēlēšanos atspoguļot patiesos notikumus Dumas pilsētā.

"Aiz tā vērojama nevēlēšanās atspoguļot kārtējo inscenēto provokāciju ar toksisku ķimikāliju pielietojumu, kas jau tika izmantota, lai aizbildinātu (ANO Drošības – red.) Padomes pastāvīgo locekļu rietumu "trijotnes" raķešu apšaudi vietā, kurā kaujinieki slēpa ķīmiskās vielas un komponentus primitīvas ķīmiskās kaujas munīcijas ražošanai Dumas pilsētā," – piebilda Zaharova.

Ziņu lente
0