Politika

Paplašinās pret Krieviju vērstā ASV "vīzu blokāde"

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasДенежные купюры США и американская виза
Денежные купюры США и американская виза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV aizvien biežāk atsakās izsniegt vīzas ar politiku absolūti nesaistītiem cilvēkiem – pilotiem stjuartēm, sportistiem un pat teātra māksliniekiem.

RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Vašingtona atteikusies izsniegt vīzu Lielā teātra prīmai Olgai Smirnovai un pirmajam solistam Jakopo Tissi, kuri bija iecerējuši uzstāties Deivida Koha teātrī Linkolna centrā Ņujorkā. Pēc izrāžu organizatoru domām, lēmumam, iespējams, ir politiski motīvi, vēsta Sputnik Igaunija.

Вид на Дом Правительства Российской Федерации - Sputnik Latvija
Krievijā parādījusies jauna ieceļošanas vīza

Krievijas Ārlietu ministrija pauda nožēlu par ASV lēmumu neizsniegt vīzas Lielā teātra māksliniekiem un atzīmēja, ka tamlīdzīgi incidenti nav novēroti pat aukstā kara laikā. Lielais teātris pasaulē tiek uzskatīts par Krievijas "vizītkarti", un tā viesizrādes vienmēr silti uztvertas ASV, atgādināja ĀM.

Taču patlaban ASV pie varas ir cilvēki, kuri "noraizējušies par to, kā pastiprināt spiedienu pret Krieviju, un viņus nekas nespēj apturēt". Šie cilvēki, uzsvēra ĀM, cenšas "norobežot amerikāņus no krieviem ar vīzu mūri".

Arī piloti saskārušies ar grūtībām

Iepriekš ar sarežģījumiem ASV vīzu saņemžanas jautājumā saskārušās arī "Aeroflot" lidmašīnu ekipāžas. Aviokompānijas preses dienests vēstīja, ka ASV vēstniecība atsakās izsniegt un pagarināt vīzas pilotiem un stjuartēm, ziņoja RIA Novosti.

Krievijas ĀM pauda bažas par ASV "vīzu blokādi" un nosauca to par vēl vienu Vašingtonas instrumentu spiedienam pret Krieviju. Resors uzsvēra, ka tamlīdzīgu darbību rezultātā iespējama aviācijas satiksmes pārtraukšana starp Krieviju un ASV.

NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs - Sputnik Latvija
Uztrauktais NATO vadītājs aicina ASV pastiprināt Krievijas savaldīšanu

"ASV valdība it kā baidās, ka iebraukušie Krievijas iedzīvotāji atvērs vienkāršajiem amerikāņiem acis uz viņiem uzspiestās Krievijai naidīgās propagandas muļķību, tāpēc mērķtiecīgi bloķē kontaktus starp cilvēkiem," – paziņoja ĀM.

Kremlis izteica pieņēmumu, ka Vašingtona tīšām rada grūtības "Aeroflot" darbiniekiem. "Skaidrs, ka tā ir tīša grūtību radīšana, kas pilnībā gulstas uz mūsu amerikāņu kolēģu sirdsapziņas. Protams, mēs esam nobažījušies, mēs nevēlamies tamlīdzīgu notikumu veidošanos," – teica Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Savukārt ASV vēstniecība Maskavā noliedza visus Krievijas apgalvojumus par grūtībām vīzu saņemšanas jautājumā. "Mēs regulāri rezervējam laika intervālus, lai organizētu pārrunas ar gaisa kuģu ekipāžu locekļiem visos ASV ģenerālkonsulātos Krievijā," – informēja vēstniecības preses sekretāre Andrea Kalana.

Nobīdīti malā spēcīgi konkurenti

Kalanas vārdi skanētu pārliecinošāk, ja ne viens nepatīkams notikums marta beigās. Šoreiz par ASV dīvainās vīzu politikas upuri kļuva Krievijas brīvās cīņas izlase, kuras locekļiem ASV vēstniecība Maskavā atteica intervijas vīzu saņemšanai. Rezultātā sportisti bija spiesti palaist garām Pasaules kausu ASV.

Iepriekš Sputnik Igaunija jau vēstīja, ka Krievijas Ārlietu ministrija bija ļoti sašutusi par šo incidentu. Resors ziņoja, ka, neskatoties uz šajā jautājumā izsniegto notu, amerikāņi vilcinājušies līdz pēdējam brīdim un aizbildinājušies ar konsulārā personāla trūkumu.

Latvijas Nacionālais teātris - Sputnik Latvija
Latvijas Nacionālā teātra trupa tomēr varētu saņemt ASV vīzas

Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka Vašingtonas rīcību Maskava vērtē kā Krievijas sportistu diskrimināciju un rupju saistību pārkāpumu no ASV puses – valsts, kas uzņēmusies starptautisku sacensību organizāciju.

"Lai izdarītu spiedienu pret Krieviju, Vašingtona jau sen ir atmetusi malā pat principu "O, sport, tu esi pasaule". Tāpat amerikāņu varasiestādes acīmredzami neiebilst pret iespēju nobīdīt malā spēcīgus savu atlētu konkurentus," – viņa teica un piebilda, ka pasaules sporta aprindām būtu jāpievērš uzmanība šim incidentam.

Specdienestiem vajadzīga jūsu lapa

Aprīļa sākumā noskaidrojās, ka ASV administrācija plāno vākt datus par darbībām sociālajos tīklos, ko veic cilvēki, kuri plāno apmeklēt ASV un iesniedz lūgumu ASV vīzai.

Ja šis likums sāks darbu, pasākumi var skart aptuveni 14,7 miljonus cilvēku gadā. Visiem, kuri plāno doties uz ASV, būs jāiesniedz informācija par saviem kontiem sociālajos tīklos pēdējo piecu gadu laikā. Amatpersonas apgalvo, ka jaunie ierobežojumi palīdzēs identificēt potenciālos teroristus.

Ziņu lente
0