"Nemirstīgā pulka" organizatore Rīgā: sabiedrībā jūtams spēcīgs aizvainojums

© Sputnik / Оксана ДжаданШествие "Бессмертного полка" в Риге 9 мая 2017 года
Шествие Бессмертного полка в Риге 9 мая 2017 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Nemirstīgais pulks" ir nepolitiska iniciatīva, taču nesenie notikumi, tostarp arī skolu reforma, var ietekmēt gājiena dalībnieku skaitu Rīgā, uzskata akcijas organizatore Margarita Dragile.

RĪGA, 21. aprīlis — Sputnik. Latvija vēl joprojām ir viena no valstīm, kurās "Nemirstīgais pulks" tā dalībnieku acīs bieži vien ir kas vairāk nekā tikai piemiņa par priekštečiem – uzvarētājiem. Katru gadu gājiena dalībnieku skaits aug, pastāstīja viena no akcijas organizatorēm Rīgā – Margarita Dragile. Intervija publicēta Maskavas nama vietnē.

ČAIF dibinātājs Vladimirs Begunovs - Sputnik Latvija
"ČAIF" dibinātājs Vladimirs Begunovs pastāstīja par "Nemirstīgo pulku"

Pērn pulcēšanās vietā sanāca aptuveni pieci tūkstoši cilvēku, un pie pieminekļa Atbrīvotājiem, kur notiek svētku koncerts, cilvēki noliek ziedus, bērni palaiž debesīs papīra dzērvītes, ieradās jau vairāk nekā astoņi tūkstoši.

"Tāpēc kļuva skaidrs, ka vecajā vietā mums būs šauri: ja kāds bijis Rīgā (arī fotogrāfijās tas redzams), zina, ka tur ir neliels klajums pie ceļa. Šogad daļa šī klajuma ir norobežota sakarā ar remontdarbiem. Tāpēc radies iemesls mainīt "pulka" maršrutu," – pastāstīja Dragile.

Iepriekš jau vēstīts, ka šogad starta vieta ir pārvietota uz A.Grīna un Raņķa dambja krustojumu. Pulcēšanās sākums – pl. 15:00.

"Šogad mēs sapulcēsimies parka zonā, kur varēsim aprunāties, palapot "Atmiņu grāmatu", uztaisīsim skaistas fotogrāfijas," – norādīja Dragile.

Maršruta garums nedaudz pārsniedz kilometru, to varēs noiet gan vecāka gadagājuma cilvēki, gan bērni. Organizatori cer, ka jaunais maršruts dalībniekiem patiks.

Atmiņa ir dzīva

"Nemirstīgais pulks" ir nekomerciāla, nepolitiska pilsoniskā iniciatīva. Tajā aizliegts izmantot jebkādu simboliku, kas neattiecas uz sabiedrisko kustību.

Празднование Дня Победы в Израиле - Sputnik Latvija
Deputāti ierosina Izraēlas skolās 9. maijā svinēt Uzvaras dienu

"Akcijas galvenais mērķis nemainās – tā ir ģimenes piemiņas akcija tiem, kuru tuvinieki un priekšteči piedalījušies Otrā pasaules kara notikumos antihitleriskās koalīcijas valstu pusē," – atgādināja Dragile.

Šogad organizatori pacentīsies piešķirt svētku atmosfēru pulcēšanās vietā pirms gājiena. Agrāk pulcēšanās bija organizatoriska un formāla.

"Šogad jaunajā vietā parkā, kā jau teicu, varēsim sapulcēties agrāk, bez steigas, aprunāties, atcerēties, uzsmaidīt viens otram. Ziniet, no gada gadā pulka gājienā kāds noteikti sastop cilvēku, ko "100 gadus nav redzējis", tāpēc šogad mēs īpašu uzmanību gribam veltīt pulcēšanās vietai un tikšanās vietai. "Nemirstīgais pulks" apvieno!" – pastāstīja organizatore.

"Aizvainoti" — tas ir maigi teikts

Margarita Dragile iebilst pret gājiena politizāciju, taču jāpatur prātā arī tas, kā Latvijas valdības nesenie lēmumi var ietekmēt "Nemirstīgo pulku". Iespējams, daudzi to uzskatīs par vēl vienu iespēju paust attieksmi pret situāciju valstī.

"Neslēpšu – es bieži par to domāju, kad sāku analizēt cilvēku noskaņojumu un uzklausu vienkāršu cilvēku izteikumus, kuri vēl vakar cerēja uz dialogu ar valsti un apgalvoja, ka nevajag saasināt situāciju. Pašlaik mūsu sabiedrība, teiksim tā, ir ļoti aizvainota. Tiesa, vārds "aizvainota", šķiet, par neatspoguļo notiekošā dziļumu…" – uzskata Dragile.

Tāpēc organizatori uzskata, ka nesenie notikumi var ietekmēt dalībnieku skaitu un akcijai pievienosies cilvēki, kuri līdz šim dažādu iemeslu dēļ tajā nepiedalījās.

"Notikumi var iespaidot arī agresijas pieaugumu un provokāciju risku. Mēs to ņemsim vērā, nodrošinot pasākuma apsardzi – cilvēku drošība ir viens no prioritārākajiem mūsu uzdevumiem," – viņa uzsvēra.

Taču uzdevums prognozēt "Nemirstīgā pulka" dalībnieku skaitu ir ļoti sarežģīts.

Ne tikai gājiens vien 

"Nemirstīgais pulks" jau sen vairs nav tikai gājiens Uzvaras dienā. Pēdējos gados "pulks" un "Atmiņas grāmata" dāvā iespēju cilvēkiem atrast vienam otru. Dažkārt atrodas pat pazuduši ģimenes locekļi.

Мероприятия Дня легионеров в Риге 16 марта 2017 года - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Nacistiem neklanīsimies". Veterāni – par Hitlera līdzskrējēju glorifikāciju

"Pulks – tās ir personiskās atmiņās, tāpēc, ja kāds 9. maijā vienkārši sameklēs sava tuvinieka fotogrāfiju un iedzers 100 "frontes" gramus, arī viņš būs "Nemirstīgā pulka" dalībnieks. "Pulks" – tā ir tradīcija pieminēt savus radus un pārcilāt ģimenes arhīvus," – pastāstīja Margarita Dragile.

Organizatorus neuztrauc iemesli, kuru dēļ cilvēki stājas "Nemirstīgā pulka" rindās.

"Mums galvenais ir tas, ka cilvēks ir atcerējies savas ģimenes vēsturi un godā sava tuvinieka piemiņu," – uzsvēra Dragile.

Sestdienas talkas turpinās

Iepriekš vēstīts, ka ik sestdienu līdz 9. maijam organizatori aicina uz īpašiem pasākumiem gājiena sagatavošanai.

Sestdienas talkās "Nemirstīgā pulka" brīvprātīgie palīdzēs visiem noformēt portretus gājieniem un ierakstīt varoņu stāstus "Atmiņas grāmatā".

Sestdienas talkas notiek Krievu kopienas ofisā Rīgā, Matīsa ielā 119 (tālrunis 26743698) un Latvijas Antinacistiskās komitejas birojā Blaumaņa ielā 27 (tālrunis 29573561).

Шествие Бессмертного полка в Риге 9 мая 2017 года - Sputnik Latvija
2017. gada 9. maija "Nemirstīgā pulka" gājiens Rīgā Sputnik fotolentē
Ziņu lente
0