Endziņš: uzņēmumu pārbaudēs Latvijas bankas pārkāpušas visas robežas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas bizness ir neapmierināts ar banku stingrajām pārbaudēm – ja bankas saskata kaut mazāko riska potenciālu no nerezidenta puses, tās katram gadījumam atsakās no sadarbības.

RĪGA, 20. aprīlis — Sputnik. Notikumi banku nozarē Latvijā neizbēgami ietekmēs tautsaimniecību, nāksies koriģēt biznesu, ņemot vērā nerezidentu un ārzonas kompāniju apkalpošanas pārtraukšanas rezultātā nesaņemtos ienākumus. Ar ieviestajiem ierobežojumiem neapmierināts arī bizness — bankas dažkārt pārkāpj robežu savās pārbaudēs, intervijā izdevumam Dienas Bizness paziņoja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

19. aprīlī Latvijas Saeima pirmajā lasījumā apstiprināja likumprojektu par augsta riska klientu finansiālo operāciju ierobežojumiem. Likumprojektu atbalstīja 78 deputāti, trīs — atturējās.

Ventspils - Sputnik Latvija
Lembergs: ASV pasviež Latvijai kapeikas, bet izņem miljonus

Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā paredz aizliegt sadarbību ar tā saucamajiem čaulas uzņēmumiem ne tikai bankām, bet arī brokeru uzņēmumiem un virknei citu uzņēmumu, kuri pārvalda klientu individuālos portfeļus. Aizliegums neattieksies uz Latvijā reģistrētu juridisko personu klientiem. Likuma galīgais lasījums plānots 26. aprīlī.

Jānis Endziņš ir pārliecināts, ka šie pasākumi skars visu valsts ekonomiku.

"Pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas datiem, pērn caur bankām no tādām kompānijām notika darījumi par summu 93 miljardu eiro apmērā. Vai tad, ņemot vērā banku komisiju, tā ir maza nauda, kas palika Latvijas ekonomikā? Tā pati ABLV pērn nodokļos samaksāja 18 miljonus eiro. Tas nozīmē, ka šīs naudas valsts budžetā vairs nebūs. Tagad tiek izstrādāts budžeta projekts 3 gadiem, un to mums nāktos koriģēt, ņemot vērā situāciju banku sfērā, un nepievērt uz to acis."

Pārbaudes satrauc biznesu

Latvijas uzņēmēji ir neapmierināti ar banku jauno politiku, kuras spiestas rūpīgi pārbaudīt klientus, lai izvairītos no iespējamām sekām no regulatoru puses.

Здание банка Rietumu - Sputnik Latvija
Rietumu bloķējusi kontu un norakstījusi 1000 eiro: nerezidentu stāsti

"Tas kļuva manāms nesen, — pastāstīja jurists. — Bankas rūpīgi filtrē savu klientu sastāvu, un bieži vien tas pārkāpj robežas. Mēs saņemam sūdzības no kompānijām, kas saskārušās ar ne īpaši labu attieksmi no banku puses. Ja bankas tagad redz kaut mazāko riska potenciālu no klienta-nerezidenta puses, tās katram gadījumam atsakās ar viņu sadarboties. Skaidrs, ka ir šaubīgi klienti. Taču tikpat skaidrs, ka šajā situācijā cietīs arī godīgi uzņēmumi."

Endziņš uzsvēra: LTRK raizējas par to, ka tāda banku politika varētu aiziet par tālu.

"Uzņēmumam, it īpaši eksportējošam, portfelī var būt liels skaits klientu no visdažādākajām jurisdikcijām. Un mēs nevaram izslēgt, ka vienā brīdī bankas pārtrauks sadarbību ar uzņēmumiem no Latvijas, kuri piegādā produkciju no banku viedokļa aizdomīgiem klientiem. Uzskatām, ka šī situācija ir bīstama," — piezīmēja Endziņš.

Ziņu lente
0