Latviju ik gadus pamet 20 tūkstoši cilvēku

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийВид на летное поле международного аэропорта "Рига" из зала ожидания
Вид на летное поле международного аэропорта Рига из зала ожидания - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No Latvijas ik gadus aizbrauc 20 tūkstoši cilvēku, turklāt valsts ekonomiskās stabilitātes programmā 2018.-2021. gg. emigrācija tiek uzskatīta par normu.

RĪGA, 13. aprīlis — Sputnik. Patlaban no Latvijas uz ārzemēm aizbraucošo cilvēku skaits ir stabilizējies – tas sastāda 20 tūkstošus cilvēku gadā, Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē paziņoja Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības analīzes departamenta vadītāja Inta Vasaraudze, vēsta rus.tvnet.lv.

Bagāžas iekraušana lidmašīnā - Sputnik Latvija
Dažkārt viņi atgriežas: nosaukti reemigrācijas iemesli

Līdzīgi dati minēti arī Latvijas stabilitātes programmā. Saeimas deputāts Igors Pimenovs norādīja, ka dokumentā emigrācija tiek uzskatīta par normu, nevis par risku, taču Inta Vasaraudze paskaidroja, ka cilvēki joprojām emigrē, tāpēc stabilizāciju nevajadzētu vērtēt pozitīvi. Neatkarības gadu laikā Latvija zaudējusi gandrīz 700 tūkstošus iedzīvotāju. Iepriekš Latvijas iedzīvotāju skaits sasniedza 2,7 miljonus cilvēku, Rīgā dzīvoja gandrīz miljons. Pašlaik Latvijas iedzīvotāju skaits sasniedz aptuveni 2 100 000 cilvēku. Galvenie iemesli – emigrācija un mirstība. Mājāsbraucēju un jaunu iedzīvotāju skaits ir neliels – uz desmit aizbraukušajiem tikai divi iebraukušie.

Pie tam vērojams jauniešu skaita sarukums. 1990. gadā Latvijā bija 480,6 tūkstoši iedzīvotāju vecumā no 13 līdz 25 gadiem, patlaban – 250,741 tūkst. Jauniešu skaita strauja samazināšanās sākās 2006. gadā. Tolaik katrs piektais Latvijas iedzīvotājs bija jaunietis, bet 2017. gadā jauniešu skaits Latvijā nepārsniedza 13% — tas ir zemākais rādītājs kopš 1990. gada.

Загрузка багажа на борт самолета - Sputnik Latvija
Ekonomikas ministrs: aģenti palīdzēs ar atgriešanos aizbraukušajiem no Latvijas

Latvijas valdība meklē iespējas saukt aizbraukušos pilsoņus atpakaļ mājās. ĀM izstrādā īpašu likumu latviešu diasporas atbalstam ārzemēs, kurš palīdzēs risināt arī reemigrācijas jautājumus.

Februārī darbu sāka pilotprojekts, kura mērķis ir palīdzēt atgriezties dzimtenē darba emigrantiem. Šiem nolūkiem atvēlēti 425 tūkstoši eiro. Programmas ietvaros visos Latvijas reģionos darbu sākuši koordinatori. Viņu uzdevums ir veidot saziņu ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, lai noskaidrotu viņu vajadzības un problēmas, kas neļauj atgriezties dzimtenē. Tkāpat viņu pienākums ir iespēju robežās sniegt atbalstu šiem cilvēkiem. Projektu koordinē Vides aizsardzības un reģonālās attīstības ministrija (VARAM).

Ziņu lente
0