Profesionāli nepiemēroti piloti cenšas atrast darbu Latvijā

© Sputnik / Оксана ДжаданLidmašīnas Air Baltic Bombardier CS300 pilota kabīne
Lidmašīnas Air Baltic Bombardier CS300 pilota kabīne - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piloti no ES valstīm, kuru veselības stāvoklis neļauj strādāt, centušies piekrāpt Latvijas Civilās aviācijas aģentūru, slēpjot informāciju par savu veselības stāvokli.

RĪGA, 12. aprīlis — Sputnik. Ārvalstu piloti centušies iekārtoties darbā Latvijā, nesniedzot informāciju par savu veselības stāvokli Latvijas Civilās aviācijas aģentūrai, pastāstīja CAA direktors Māris Gorodcovs LNT pārraidē "900 sekundes".

Viņš paskaidroja, ka jebkuras Eiropas Savienības dalībvalsts izsniegtās pilotu licences ir spēkā citās ES dalībvalstīs. Šī iemesla dēļ jebkurš pilots var strādāt ārvalstu aviokompānijās. Taču CAA pagātnē nācies sastapties ar krāpšanas gadījumiem — piloti mēģinājuši slēpt veselības problēmas, pastāstīja Gorodcovs.

Тренировочный центр авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
airBaltic pasūtījusi pirmās lidmašīnas Pilotu akadēmijai

Latvija ir saskārusies ar pilotu trūkumu. Nacionālā kompānija airBaltic nolēma izveidot savu pilotu akadēmiju, kuras studenti bez iepriekšējām zināšanām atbilstošā sfērā var saņemt nepieciešamos sertifikātus darbam pilotu amatā komerciālajā aviācijā. Akadēmija tiks izveidota uz atbilstošas mācību bāzes — uzņēmuma airBaltic Training pamatiem, kas nodibināts 2010. gadā un apmāca speciālistus ar darba pieredzi aviācijā. Mācību lidojumus plānots organizēt Liepājas lidostā.

Ņemot vērā vietējo pilotu trūkumu, Latvijā tā ir viena no specialitātēm, kuras pārstāvjus ļauts pieaicināt no ārzemēm ar atvieglotiem noteikumiem.

Gorodcovs norādīja, ka pašlaik tiek izstrādāta vienota datu bāze, kurā tiks apkopota informācija par visiem ES valstīs strādājošajiem pilotiem, nostarp arī par viņu veselības stāvokli, lai atbilstošie dienesti varētu pārliecināties par viņu profesionālo piemērotību.

Zveinieks - Sputnik Latvija
Apstiprināts profesiju saraksts, kurās var piesaistīt ārzemniekus

Pilotu veselības pārbaužu un datu patiesuma kontrole kļuva stingrāka pēc aviokatastrofas 2015. gada 24. martā. Toreiz aviokompānijas Germanwings lidmašīna Airbus 320 cieta katastrofā Francijā kalnu apvidū. Katastrofā gāja bojā visi 142 pasažieri un astoņi ekipāžas locekļi.

"Melnās kastes" ierakstītā informācija liecināja, ka katastrofa notikusi otrā pilota, 27 gadus vecā Andreasa Lubica tīšo darbību dēļ. Izmeklēšanā noskaidrojās, ka psihiski slimais Lubics sagaidījis, līdz ekipāžas komandieris pametīs kabīni, ieslēdzies tajā un apzināti licis lidmašīnai ietriekties kalnā.    

Ziņu lente
0