Politika

Pusgads līdz vēlēšanām: nacionāļu "trolings", gausā "Saskaņa" un elektorāta dusmas

© Sputnik / Sergey MelkonovVēlēšanu iecirknis
Vēlēšanu iecirknis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Urbanovičs paskaidroja, kādēļ "Saskaņa" neved cilvēkus uz ielām; Dzintars nezina, kas trolingo Strīķi; Abu Meri gatavs pielaist Čigāni, Dālderi, Loskutovu un Judinu atpakaļ "Vienotības" sarakstos.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Līdz 13. Saeimas vēlēšanām atlicis mazliet mazāk par pusgadu, taču priekšvēlēšanu kampaņa jau izvērsusies visā savā sparā.

Par galveno partiju noskaņojumiem pastāstīja LNT kanāla raidījums Ziņu Top 10.

Tautas dusmas

Kaut gan partiju reitinga augšgalā joprojām atrodas "Saskaņa", visi lielie politiskie spēlētāji tāpat joprojām paziņo, ka neiestāsies ar viņiem koalīcijā.

Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola - Sputnik Latvija
Šahs ir svarīgāks: finanšu ministre palaidīs garām Saeimas vēlēšanas sacensību labad

Pret "Saskaņu" aktīvi uzstājas arī Latvijas Krievu savienība ar Tatjanu Ždanoku vadībā. Viena no galvenajām pretenzijām — "Saskaņas" partijas, kura balstās uz krievvalodīgo elektorātu, gausā piedalīšanās cīņā pret skolu reformu.

"Saskaņas" priekšsēdētāja vietnieks Jānis Urbanovičs paskaidroju šo pieeju ar to, ka sabiedrība jau tā ir dusmīga par daudzām lietām.

"Mēs neejam uz ielām, mēs nekūdām cilvēkus, jo sabiedrība jau tā ir dusmīga par daudzām lietām. Sabiedrībā dusmu līmenis ir liels," uzsvēra Urbanovičs.

Dzintaram "nav troļļa", taču ir lieli plāni

Nacionālā apvienība ir izvērsusi aktīvu antivirzīšanas kampaņu sociālajos tīklos pret Jauno konservatīvo partiju (JKP) pirms Saeimas vēlēšanām. Par to paziņoja viena no JKP līderiem, bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja vietniece Juta Strīķe.

Урна для голосования на выборах в местные самоуправления - Sputnik Latvija
Politika
Aģitācijas aizliegšana krievu valodā: "Vienotība" par, ZZS noskaņota skeptiski

Strīķe uzskata, ka "tāpat kā "Saskaņa", Nacionālā apvienība izveidojusi sociālajos tīklos tā saucamo troļļu fermu — "veselu tīklu ar profiliem, kuri izplata dažādu kompromitējošu informāciju un apmelojumus".

"Es ceru, ka viņi nāks pie prāta un neizmantos šīs prokremliskās metodes politiskajā cīņā," pateica Strīķe.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars nesaprot, par ko ir runa.

"Es nezinu, kas ir JKP troļļi. Man nav troļļi, tā ir viņu aktualitāte," uzskata Dzintars.

Jaunā konservatīvā partija pirmo reizi pretendēs uz deputātu vietām. JKP galveno uzsvaru liek uz korupcijas apkarošanu.

Premjerministra amata kandidāts no JKP ir Rīgas domes deputāts, bijušais tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Saraksta sākumā tāpat būs Juta Strīķe un cits bijušais KNAB darbinieks Juris Jurašs.

Partijas dibinātājs Jānis Bordāns iepriekš pārstāvēja Nacionālo apvienību, tādēļ daļa no Nacionālā bloka tradicionālā elektorāta varētu atdot savu priekšroku JKP, kā tas notika Rīgas domes vēlēšanās.

Nepilsoņa pase - Sputnik Latvija
Tolmačovs: pilsonības jautājumā Nacionālā apvienība līdzinās vampīram

Nacionālā apvienībā vēl nav izlēmusi, kas būs saraksta līderos un kandidāts premjerministra amatam, taču īpašu pārsteigumu šeit gaidīt nenākas.

Neskatoties uz augošo konkurenci un pieticīgajiem rezultātiem Rīgas domes vēlēšanās, partijas vadība plāno palielināt pārstāvniecību parlamentā.

"Mums tādā ziņā ir ļoti vienkārši, ka mums nav jāmeklē jauna identitāte uz katrām Saeimas vēlēšanām," uzsvēra Dzintars.

Uzvarēt visus

Premjera Zaļo un zemnieku savienības partijas mērķis ir uzvarēt visus, tostarp, "Saskaņu".

ZZS paliek vienīgā partija, kura nosaukusi savu sarakstu līderus visos piecos vēlēšanu apgabalos. Tas būs premjerministrs Māris Kučinskis, kā arī Gundars Daudze, Augusts Brigmanis, Jānis Dūklavs un Dana Reizniece-Ozola, Aivars Lembergs vairs nekandidēs premjera amatam no ZZS.

Līdz ar to Zaļās partijas kongresā izskanēja raizes, ka jaunie politiskie spēki varētu būt tik stipri noskaņoti pret ZZS, ka jaunu valdību izveidot nebūs viegli.

Ieiet un iziet

Sarežģītības jauno partiju nišā izjūt "Kustība "Par!" Tā nolēmusi apvienot spēkus ar partiju "Latvijas attīstībai", kura jau atrodas politiskajā arēnā kādu laiku.

Екаб Страуме - Sputnik Latvija
Pirms vēlēšanām Latvijā varētu bloķēt Facebook

Sākotnēji "Kustībai "Par!" tika piesaistīta liela uzmanība, jo tai pievienojās Saeimas deputāti, kuri pameta "Vienotību". Taču tagad deputāti Lolita Čigāne, Ints Dālderis, Aleksejs Loskutovs un Andrejs Judins izgāja no kustības, lai turpinātu strādāt "Vienotības" frakcijā.

Čigāne, Loskutovs, Dālderis un Judins atpakaļ "Vienotībā" neieies, taču partijas vēlēšanu sarakstos viņiem vieta varētu tikt atrasta, ja viņi paši paudīs šādu vēlēšanos. Par to pastāstīja "Vienotības" frakcijas vadītājs Hosams Abu Meri.

"Dzīvē tā notiek — ka cilvēks šķiras ar savu sievu, un atkal apprecas un atkal dzīvo laimīgi un veiksmīgi," atzīmēja Abu Meri.

Kā arī pagājušajās vēlēšanās, "Vienotība" startēs vēlēšanās kopā ar četrām vai piecām reģionālajām partijām.

Diskusijas par sarakstu līderiem pagaidām turpinās, taču pārsteigumu nebūs — to augšgalos būs politiķi, kuri šobrīd strādā Saeimā, valdībā un pašvaldībās.

Artusa Kaimiņa partija "KPV.LV" tāpat atrodas identitātes meklējumos. Lai parādītu, ka tā nav viena cilvēka partija, kopš nesenā laika tai ir trīs līdzpriekšsēdētāji: Artuss Kaimiņš, Linda Liepiņa un Atis Zakatistovs.

Выборы в местные самоуправления - Sputnik Latvija
Vēlēšanas Latvijā aizritēs vecmodīgi, toties droši

Vēl par saviem turpmākajiem plāniem nav pastāstījusi Ingūna Sudraba, "No sirds Latvijai" partijas līdere, kuras frakcija Saeimā ir sabrukusi.

Latvijas Reģionu apvienībā joprojām vērojams līderu deficīts.

Trīspadsmitās Saeimas vēlēšanas notiks 6. oktobrī.    

Ziņu lente
0