Politika

Igauņu Latvijas alkotūru "vaininieks" aizies no ministra amata

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No Latvijas viedokļa, galvenais Jevgēnija Osinovska panākums Igaunijas veselības ministra amatā – alkohola akcīžu paaugstināšana, kura nopietni papildinājusi Latvijas budžetu.

RĪGA, 9. aprīlis — Sputnik. Igaunijas Sociāldemokrātiskās partijas (SDP) valdes priekšsēdētājs un veselības un nodarbinātības ministrs Jevgēnijs Osinovskis paziņojis par savu atkāpšanos, raksta Sputnik Igaunija.

Par to viņš paziņoja SDP sanāksmē. Pēc viņa sacītā, viņš grasās pilnībā koncentrēties uz partijas gatavošanos nākamajām parlamenta vēlēšanām. Pēc viņa domām, sociāldemokrātu politiskās darbības "fokusēšanās novirzīšanās" uz viņiem svarīgākajām tēmām nozīmē, ka nākamo 300 dienu garumā viņam personīgi nāksies ar tām nodarboties ikdienu, kas nav iespējams būdams veselības un nodarbinātības ministrs. Osinovskis paziņoja, ka gadu pirms vēlēšanām viņam par 100% ir jāsakoncentrējas uz partijas vadību.

"Tieši šī iemesla dēļ mana atbildības sajūta gan partijas, gan Igaunijas tautas priekšā prasa nodot šo stafeti tālāk. Es nolēmu turpināt vadīt partiju kā Rīgikogu frakcijas vadītājs. Es zinu, ka šis lēmums ir nepieciešams partijai un tas ir pareizs lēmums," paziņoja viņš intervijā.

Atkāpties no amata Osinovskis grasās uzreiz pēc pārrunu beigām par budžeta stratēģiju. Pa šo laiku SDP vadībai ir jāsameklē un jāprezentē valdošās koalīcijas apstiprināšanai jaunā veselības un nodarbinātības ministra kandidatūra savu partijas biedru vidū. Savu piedāvājumu šajā sakarā Osinovskis solīja paziņot tuvākās nedēļas laikā.

Atgādināsim, ka tāds pats lēmums — atkāpties no ministra amata, lai vadītu parlamenta frakciju, — pirms kāda laika bija arī Latvijas ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam, taču viņa gadījumā šis nolūks tā arī netika īstenots.

Pret šņabi un cukuru

Jevgēnijs Osinovskis ir Igaunijas veselības un nodarbinātības ministrs kopš 2015. gada, un daži viņa lēmumi šajā amatā izraisīja kritiku.

Veselības un darba ministrs Jevgēnijas Osinovskis - Sputnik Latvija
Igaunijas veselības ministrs brauc uz Valgu mierināt dzemdētājas

Tā, piemēram, par Osinoska vainu uzskata šļirču apmaiņas punkta atvēršanu narkomāniem dzīvojamā mājā blakus bērnu izglītības iestādei.

Arī alkohola akcīžu celšanu saista ar viņa vārdu. Šī gada sākumā Igaunijas Nodokļu maksātāju savienība nosauca Osinovski par "Nodokļu maksātāju ienaidnieku 2017". Saskaņā ar Igaunijas Nodokļu un muitas pārvaldes aprēķiniem, alkotūrisms uz Latviju pērn izmaksāja valsts budžetam apmēram 30 miljonus eiro akcīzes nodokļu ienākumu trūkuma dēļ.

Turklāt Igaunijas iedzīvotāju neatbalstīšanu izraisīja Osinovska iniciatīva ieviest nodokli cukura saturam dzērienos. Savukārt pagājušajā nedēļā kļuva zināms par vēl vienu nepopulāru Veselības ministrijas ideju — reģionālo dzemdību namu slēgšanu.    

Ziņu lente
0