Politika

Mediji: Pudždemons vēlējies aizbraukt uz Krieviju pirms aizturēšanas Vācijā

© Sputnik / Джорди Бойшареу / Pāriet pie mediju bankasГлава Женералитета Каталонии Карлес Пучдемон
Глава Женералитета Каталонии Карлес Пучдемон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spānijā Pudždemonam izvirzīta apsūdzība sakarā ar iedzīvotāju sacelšanās organizēšanu un valsts līdzekļu izšķērdēšanu. Sakarā ar pirmo apsūdzību viņam draud cietumsods līdz 30 gadiem.

RĪGA, 8. aprīlis – Sputnik. Bijušais Katalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons izskatīja iespēju doties uz Krieviju pirms aizturēšanas Vācijā 25. martā, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz izdevumu Mundo.

Katalonijas bijušais vadītājs Karless Pudždemons - Sputnik Latvija
Politika
Katalonijas bijušais vadītājs Karless Pudždemons aizturēts Vācijā

22. martā Pudždemons ieradās Somijā. Taču kamēr viņš tur atradās, Spānijas Augstākās tiesas tiesnesis Pablo Ljarena izsniedza Pudždemona un bijušo ženeralitāta padomnieku Eiropas aresta orderi. "Un pēc tam bijušajam valdības vadītājam, saskaņā ar izmeklēšanas informācijas avotiem, bija divi varianti – doties uz Krieviju, jo tā robežojas ar Somiju, vai braukt uz Stokholmu, ko viņš beigās arī izdarīja," — raksta avīze.

Kā atzīmē izdevums, Pudždemons izvēlējās "negaidītu variantu" – piektdien, 23. martā, viņš ar mašīnu devies uz Lapzemi, no kurienes pēc tam pārvācās uz Zviedrijas galvaspilsētu. Stokholmā bijušais Katalonijas vadītājs izveidoja atgriešanās plānu uz Beļģiju caur Dāniju un Vāciju, kur viņu aizturēja policija.

Pudždemons aizbrauca no Spānijas uz Beļģiju pērnā gada oktobra beigās – pēc Katalonijas parlamenta nelikumīgas neatkarības pasludināšanas un Madrides tiešās vadības ieviešanas autonomajā kopienā. Spānijas Nacionālā tiesa izsniedza Eiropas orderi viņa arestam, taču vēlāk Augstākās tiesas tiesnesis Pablo Ljarena, kuram tika nodota lieta, to atsauca – līdz tiesas izmeklēšanas beigām un oficiālu apsūdzību izvirzīšanai. Orderis tika atjaunots 23. martā un jau 25. martā Pudždemons tika aizturēts Vācijā.

Katalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons Katalonijas neatkarības referendumā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Spānijas Augstākā tiesa atsaukusi Pudždemona starptautisko aresta orderi

Ceturtdien Vācijas federālās zemes Šlēsvigas-Holšteinas tiesa nolēma, ka par drošības naudu 75 tūkstošu eiro apmērā Pudždemons var tikt izlaists no cietuma uz laiku, kamēr tiek izskatīts pieprasījums par viņa ekstradīciju. Tiesa tāpat izlēmusi, ka pamatojums nodošanai Spānijai var būt tikai apsūdzība valsts līdzekļu izšķērdēšanā, nevis iedzīvotāju sacelšanās organizēšanā, jo, pēc viņa domām, bijušais ženeralitāta vadītājs nenes atbildību par "vardarbību" nelikumīga vienpusēja 1. oktobra referenduma par neatkarību laikā.

Iepriekš mediji ziņoja, ka uz automobiļa, kurš pārvadājis Pudždemonu viņa brauciena laikā pa Eiropu, tika uzstādīts "raidītājs" politiķa pārvietošanu izsekošanai.

Spānijā Pudždemonam izvirzīta apsūdzība sakarā ar iedzīvotāju sacelšanās organizēšanu un valsts līdzekļu izšķērdēšanu. Sakarā ar pirmo apsūdzību viņam draud cietumsods līdz 30 gadiem.

Ziņu lente
0