Nora Ikstena: čekas aģenti var joprojām strādāt tieslietu sistēmā

© Foto : из личного архиваNora Ikstena
Nora Ikstena - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latviešu rakstniece pastāstīja, ka joprojām atceras čekas darbinieka seju, taču viņa vārdu nosaukt nevar.

RĪGA, 3. aprīlis — Sputnik.  Valsts drošības komitejas (VDK) darbinieks, kurš iztaujāja Noru Ikstenu, kas tolaik vēl mācījās skolā, iespējams, vēl joprojām strādā Latvijas tieslietu sistēmā, intervijā Delfi TV ar Jāni Domburu  pastāstīja rakstniece Nora Ikstena.

Portāls Mixnews.lv vēsta, ka šo savas bērnības epizodi Ikstena aprakstījusi grāmatā "Mātes piens", kura tulkojumā angļu valodā nosaukta "Soviet Milk". "Ļauns vīrs" iztaujājis grāmatas varoni par to, vai kultūras pulciņa vadītājs skolēniem nemācot kaut ko skolu programmās neiekļautu.

"Arī "Mātes pienā" ir ļoti sāpīga epizode, kurā septiņpadsmitgadīgu meiteni iztaujā čekas aģents un viņa saprot to, ka, atbildot patiesību, viņa zemapziņā nojauš, ka viņa nodod skolotāju," — intervijā stāstīja Ikstena.

Rakstniece atzina, ka pēc tam izrunājusies ar savu skolotāju Egilu Blūmu.

"Es domāju, ka tā ir situācija, kurā mēs tikām iemesti, tā ir arī situācija, kurā šis skolotājs, pats negribot tajā laikā, darot bērniem, saviem skolēniem — mūsu Blūma grupai — tikai labu, viņu skolas, protams, padzina, bet īstenībā tie bērni tika uzmesti uz sliedēm, bet ne jau viņš tur bija vainīgs, jo viņš jau mums mācīja tikai to labāko," — uzsvēra Ikstena.

Savukārt taujāta par čekas aģentu, kurš viņu nopratinājis, Ikstena atzina, ka labi pazīst šo cilvēku, un viņš vēl joprojām strādā tieslietu sistēmā.

"Bet tā ir tikai mana redzes atmiņa, tāpēc es nevaru saukt vārdu," — rakstniece piebilda.

Iepriekš vēstīts, ka latviešu dzejnieks, prozaiķis un esejists Jānis Rokpelnis atzinās, ka sadarbojies ar VDK, un viņa atklāsme radīja sajūsmu vietējās inteliģences aprindās. VDK zinātniskās izpētes komisijas vadītājs Kārlis Kangeris teica, ka esot pamats domāt: daži VDK aģenti savulaik pārvervēti un sākuši strādāt neatkarību atjaunojušās Latvijas labā. Tagad valstij jāaizsargā viņu vārdi, un tas, pēc Kangera domām, apgrūtina "čekas maisu" publikāciju. Pēc viņa domām, VDK kartotēkā ir 583 kultūras darbinieki.

Председатель правления рыбоперерабатывающего предприятия Brīvais vilnis Арнольд Бабрис - Sputnik Latvija
Babris: Krievijas izlūkdienests var kontaktēties ar cilvēkiem arī Latvijā

Iepriekš VDK zinātniskās izpētes komisija vērsās pie prezidenta Raimonda Vējoņa ar lūgumu atcelt speciālo likumu par VDK un nodot "čekas maisus" publicēšanai.

Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka publicēt "plikus sarakstus" no "čekas maisiem" būtu bezatbildīgi. Viņa atzīmēja, ka VDK rediģējusi šos dokumentus un nav darījusi to ar labiem nodomiem, tāpēc viņa uzsvēra, ka sarakstos esot paslēptas dziļumbumbas.

Ziņu lente
0