Politika

Krievija izvirzījusi 14 "neērtus" jautājumus Lielbritānijai sakarā ar Skripaļu lietu

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Pāriet pie mediju bankasMaskava
Maskava - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apvienotās Karalistes varas iestādēm nāksies pastāstīt par iemesliem, kādēļ Krievijas pārstāvjiem tika atteikta piekļūšana noindētajiem Krievijas pilsoņiem, kādēļ izmeklēšanā iesaistīta Francija un daudzām citām "nesaprotamībām", kuras Londona pieļāvusi "Solsberi incidenta" izmeklēšanā.

RĪGA, 1. aprīlis — Sputnik. Skandalozajā "Skripaļu lietā" pienācis Kremļa laiks izvirzīt savus jautājumus Londonai, kura nepamatoti pasludinājusi Krieviju par vainīgu atmaskotā angļu aģenta un viņa meitas noindēšanā, vēsta Sputnik Igaunija.

Sestdien, 31. martā, Krievijas Federācijas vēstniecība Apvienotajā Karalistē nosūtīja Lielbritānijas ĀM notu ar jautājumu sarakstu britu pusei pret Krieviju safabricētā "Skripaļu lietā".

"Nepatīkamie" jautājumi

1. Kādēļ Krievijai atteiktas konsulārās piekļuves tiesības pie diviem Krievijas pilsoņiem, kuri cietuši britu teritorijā?

2. Kādas konkrēti antivielas un kādā veidā tika ievadītas cietušajiem? Kādas tādas antivielas izrādījušās britu mediķu rokās incidenta vietā?

3. Uz kāda pamata Francija tika iesaistīta tehniskā sadarbībā incidenta izmeklēšanai, kurā cietuši Krievijas pilsoņi?

4. Vai Lielbritānija ir informējusi Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizāciju (ĶIAO) par Francijas pievienošanos Solsberi incidenta izmeklēšanai?

Lielbritānijas vēstniecība - Sputnik Latvija
Atbildes rīcība: Krievija izsūta 50 britu diplomātus un diplomātisko misiju darbiniekus

5. Kāds sakars Francijai ir ar incidentu ar diviem Krievijas pilsoņiem Lielbritānijas teritorijā?

6. Kādas Lielbritānijas izmeklēšanas procesa likumdošanas normas ļauj iesaistīt iekšējā nacionālā izmeklēšanā ārzemju valsti?

7. Kādi pierādījumi tika nodoti Francijai tās izpētei un savas izmeklēšanas veikšanai?

8. Vai Francijas speciālisti atradās bioloģisko materiālu paraugu paņemšanas brīdī no Sergeja un Jūlijas Skripaļas?

9. Vai Francijas speciālisti ir veikuši Sergeja un Jūlijas Skripaļas bioloģisko materiālu izmeklēšanu un kādās konkrētās laboratorijās?

10. Vai Lielbritānijas rīcībā ir Francijas veiktās izmeklēšanas materiāli?

11. Vai Francijas izmeklēšanas rezultāti tika nodoti ĶIAO Tehniskā sekretariāta rīcībā?

12. Uz kādu pazīmju (marķējumu) pamata noteikta it kā "Krievijas izcelsme" vielai, kura tika pielietota Solsberi?

13. Vai Lielbritānijai ir militārās noindēšanas vielas kontroles paraugi-etaloni, kuru britu pārstāvji dēvē par "Novičok"?

14. Vai Lielbritānijā tika izstrādāti "Novičok" tipa (saskaņā ar britu terminoloģiju) militārās noindēšanas vielas vai tā analoģijas paraugi?

Здание МИД РФ - Sputnik Latvija
Politika
Krievija izraida vienu Latvijas diplomātu

Iepriekš jau tika ziņots, ka 2018. gada 4. martā MI-6 aģents Sergejs Skripaļs un viņa meita, Krievijas pilsone Jūlija, tika nogādāti slimnīcā ar saindēšanās pazīmēm Lielbritānijā, kur Skripaļs dzīvo pēc ASV notiesāto Krievijas pilsoņu apmaiņas sakarā ar notiesāšanu par spiegošanu. Uzreiz pēc tam Lielbritānija, nesniedzot nekādus pierādījumus, paziņoja Krieviju par vainīgu Skripaļu noindēšanā, izsūtīja 23 Krievijas diplomātus un iesaldēja sakarus ar Maskavu augstākajā līmenī.

Lielbritāniju atbalstīja daudzas Eiropas valstis, kā arī ASV, Kanāda un Austrālija. Šīs valstis kopsummā pametīs vairāk nekā 150 Krievijas ĀM darbinieki. Atbildes kārtā Krievija pieņēma adekvātus atbildes pasākumus un paziņoja par attiecīga Lielbritānijas un to valstu diplomāta skaita izsūtīšanu, kuras sekoja Londonas saucienam.     

Ziņu lente
0