Raimonds Graube: Krievijā ir pietiekami daudz vietas raķešu izmēģinājumiem

© National Museum of the U.S. NavyБаллистическая ракета Трайдент II D5
Баллистическая ракета Трайдент II D5 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube nosauca Krievijas plānotas raķešu palaišanas mācības virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā par "draudu signālu".

RĪGA, 31. marts – Sputnik. Ģenerālleitnants Raimonds Graube, bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris komentējis Krievijas plānotās raķešu palaišanas mācības virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā, vēsta Grani.lv.

Graube nosauca plānotās mācības par "vēlmi izrādīties" un paziņoja, ka šāda uzvedība ir saistīta ar to, ka Krievija "grib izrādīties, pievērst sev uzmanību".

Ģenerālleitnants uzsvēra, ka šī varenības demonstrēšana patiesībā ir vājuma pazīme. Turklāt Graube paziņoja, ka gaidāmās raķešu palaišanas bez šaubām jāuztver kā "draudu signāls", jo raķetes varēja izmēģināt arī Kaļiņingradā.

"Mums ir jāņem vērā, ka Krievijas rīcība var būt draudīga un neprognozējama, jo mums šādas mācības nav bijušas. Mēs esam testējuši sauszemes ieročus, maksimums pārdesmit tankus, taču raķetes ir raķetes," — piebilda Graube, gan uzsverot, ka panikai nav pamata.

Pareizākā Latvijas taktika "būtu mierīgi vērot notiekošo", jo to "pilnīgi noteikti darīs arī pārējās NATO valstis", uzsvēra Graube.

Kas kuram draudējis

Iepriekš tika ziņots, ka Krievijas Vienotās gaisa satiksmes organizēšanas sistēmas galvenais centrs iepriekš informēja Latviju par gaidāmajām raķešu palaišanas mācībām virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā, kuras notiks no 4. līdz 6. aprīlim.

Беспилотный летательный аппарат НАТО RQ-4 Global Hawk - Sputnik Latvija
Vērienīgu militāro mācību gaidās Latvija iepērk bezpilota lidaparātus

Atbildes kārtā Latvija izsaukusi Krievijas militāro atašeju Latvijā Andreju Lobovu un pieprasījusi viņam detalizētu informāciju par plānoto darbību Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, kā arī par to, kā tiks nodrošināta drošība.

Vērts atzīmēt, ka Latvijas Civilās aviācijas aģentūra (CAA), atbildot uz Krievijas lūgumu, piekritusi slēgt nākamnedēļ Latvijas gaisa telpu 18 km augstumā zonā, kura paredzēta Krievijas raķešu palaišanas mācībām. Turklāt CAA direktors Māris Gorodcovs paskaidroja, ka gaisa telpas slēgšana ir standarta procedūra, kad par to lūdz militārie speciālisti, taču līdz šim nekas līdzīgs Latvijā nav noticis.

Neatkarīgais militārais eksperts Aleksandrs Mozgovojs izskaidroja situāciju, pastāstot, ka Baltijas valstīm vienmēr tā vai šādi būs iespēja izvirzīt Krievijas pretenzijas tās atrašanās Baltijas jūras akvatorijā dēļ, jo Krievijas Bruņotie spēki nevar nokļūt nedz Kaļiņingradā, nedz Pēterburgā, nešķērsojot to. Analoģiska situācija ir arī ar raķešu palaišanu, turklāt mūsdienu starptautiskās spriedzes apstākļos.

Ziņu lente
0