Viedoklis

Kāpēc ASV un Eiropa paslēpušās no Krievijas aiz "dzelzs aizkara"

© Sputnik / Владимир Федоренко / Pāriet pie mediju bankasМикрофоны журналистов
Микрофоны журналистов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumi nosprauduši sev mērķi tikt vaļā no apņēmīgajiem Krievijas žurnālistiem ar viņu neērtajiem jautājumiem, tādēļ centīgi norobežo sevi no Krievijas, būvējot jaunu "dzelzs aizkaru", taču neaptver, pie kā tas novedīs.

Līdz šim Vašingtonā telekanālu RT translēja interneta kompānija MHZ Networks. Tā pieņēmusi lēmumu izslēgt kanālu no apraides tīkla. Formāli tas neesot saistīts nedz ar "ārvalstu aģenta" statusu, nedz ar bezprecedenta spiedienu pret telekanālu, — runa esot par frekvenču izsoli.

Līdz ar RT no WNVT un WNVC digitālo staciju ētera pazudīs vēl apmēram desmit ārvalstu telekanāli. Taču izsole ir tikai formāls iegansts. Imidžs taču ir jāsaglabā, to saprot visi. Gan Krievijā, gan Rietumos. Patiešām, nu jau ir pagrūti rast citu nosaukumu. Notiek atklāts informācijas karš. Reta diena paiet bez apsūdzībām un sankcijām pret Krievijas žurnālistiem.

Starptautiskā aģentūra Sputnik tika izslēgta no Edinburgas Tirdzniecības palātas sakarā ar britu mediju augošo spiedienu pēc Edinburgas pilsētas padomes aicinājuma izbeigt attiecības ar kompāniju. Nekas tamlīdzīgs nav redzēts pat aukstā kara gados.

"Putina aģenti"

Tolaik dzīve bija godīgāka. Asu politisko konfrontāciju regulāri nomainīja savstarpējs naids līdz ar personiskiem kašķiem. Taču saglabājās vismaz kaut kāds priekšstats par robežām, ko nedrīkst šķērsot.

Telekanāla RT galvenā redaktore Margarita Simoņana - Sputnik Latvija
Simoņana: ārvalstu aģenta statuss būtiski apgrūtinājis RT darbu

Ilgus gadus draudzējos ar slaveno padomju politisko komentētāju Valentīnu Zorinu. Maskavas un Vašingtonas konfrontācijas sarežģītākajos posmos viņš regulāri intervēja amerikāņu prezidentus, un nekad ASV nav bijusi vērojama tāda attieksmes kā šodien.

Pat laikā, kamēr ritēja "krusta karš pret komunismu". Gluži pretēji, bija vērojama cieņa. Šodien Krievijas žurnālistiem par to atliek tikai sapņot. Starp citu, ne tikai Krievijas žurnālistiem vien.

Sputnik un RT strādā žurnālisti no visas pasaules. Arī viņi izjūt atklātu psiholoģisko spiedienu. Par to vien, ka "viņiem pietiek nekaunības" runāt par to, ko citi noklusē. Tieši tas visvairāk neapmierina "apgaismotos" Rietumus. Veiklie "Putina aģenti" regulāri cenšas uzdot kādu neērtu jautājumu un traucē nest baltā cilvēka nastu.

Metode nelīdzēs

Arī aukstā kara laikā padomju mediji neizraisīja Vašingtonā sajūsmu. Taču tos neaizliedza bez iemesliem, neatņēma akreditāciju preses konferencēs. Ar viņiem aktīvi strīdējās. Polemika, protams, nebūt ne vienmēr bija atbilstoša Staņislavska un Nemiroviča-Dančenko sarunas intelektuālajam potenciālam, taču vismaz kaut kāda prāta spēle tomēr bija.

Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Gasparjans stāsta par latviešu mediju melīgo propagandu

Agrāk Rietumiem bija vieglāk. "Dzelzs aizkars" norobežoja iedzīvotājus no "kaitīgās padomju ietekmes", un arī medijiem nebija pašreizējā līmeņa attīstības. Bet kā tagad aizliegt Sputnik un RT? Tos skatīsies un lasīs tik un tā. Pie tam, jo aktīvāka ir cīņa ar Krievijas medijiem, jo lielāka kļūst interese par tiem.

Rietumi ir aizmirsuši savas pagātnes mācības. Kad pirms 100 gadiem Parīzē aizliedza pārdot padomju izdevumus, lai boļševisma baciļi nesaēstu maigās franču dvēseles, tie kļuva arvien populārāki.

Vašingtona izvēlas fake news taisnības vietā

Vašingtona tagad ir kļuvusi par savas pašpārliecības upuri. Pēc PSRS sabrukuma erudīto padomju politikas pētnieku paaudze tika aizsūtīta pensijā. Viņiem vairs nebija pretinieku. Taču patlaban, šķiet, viņi spētu izskaidrot ASV vadībai, ka tiek pieļauta briesmīga kļūda.

Uzveikt medijus var tikai atklātā diskusijā. Ideju taču nevar iznīcināt. To var tikai aizstāt ar citu ideju.

Trūkst speciālistu, kuri spētu stāties pretī tik ļoti ienīstajiem krievu žurnālistiem? Tad audziniet tos. Ar aizliegumiem jūs nekad nepanāksiet pozitīvu rezultātu. Jā, kaut kādi īslaicīgi panākumi ir iespējami. Taču ne vairāk.

Полицейское оцепление в Солсбери - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ja nu Krievija nav vainojama par uzbrukumu Solsberijā?

Šodien, pateicoties Lielbritānijas ārlietu ministram Borisam Džonsonam, kurš salīdzināja Krieviju ar daiļdarba "Noziegums un sods" romāna varoni Raskoļņikovu, visi ir atcerējušies Dostojevski.

"Visi zina, kas ir noziedznieks. Jautājums tikai, vai viņš atzīsies pats vai tiks notverts," — paziņoja Džonsons.

Patiesībā visi saprot, kādēļ Rietumi katru dienu cenšas pazemot RT un Sputnik. Nav nemaz vajadzīgs izmeklētājs Porfīrijs Petrovičs, lai vajadzīgajā brīdī pateiktu: "Tātad nogalinājāt jūs." Taču lieta tāda, ka ar tamlīdzīgiem argumentiem tiek iznīcināts mediju – amerikāņu, nevis krievu žurnālistu profesionālisms. Lieta tāda, ka bez konkurences viņi sāks arvien aktīvāk izmantot fake news. Tā ir vienkāršāk un vieglāk. Taču pat tas nav pats briesmigākais. RT un Sputnik nekur nepazudīs no mediju telpas. Vēl vairāk, viņi turpinās savā vidē akumulēt auditoriju, kura kādreiz ticēja amerikāņu medijiem. Un šie Vašingtonas reputācijas zaudējumi varētu kļūt neatgriezeniski.

Ziņu lente
0