Kruīzi tranzīta vietā: Rīgas osta pelna uz tūristu rēķina

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kruīzu kuģi vedīs uz Rīgu tik lielu skaitu tūristu, ka Latvija varēs iztikt arī bez Krievijas kravām. Rīgas osta jau risina šo jautājumu.

RĪGA, 29. marts — Sputnik. Patlaban viens no straujāk augošajiem tūrisma segmentiem pasaulē ir kruīza ceļojumi, un Rīgas brīvosta attīsta šo nozari, vēsta Baltnews.lv.

Ik gadus pasaulē kruīza kuģus izmanto aptuveni 23 miljoni pasažieru. 2017. gadā Rīgu apmeklēja 86 kruīzu kuģi, kuri uz Latvijas galvaspilsētu atveda 87,4 tūkst. pasažieru no vairāk nekā 120 pasaules valstīm – par 22,4% vairāk nekā 2016. gadā. Kopumā 2017. gadā Rīgas osta apkalpoja 830 380 pasažierus – par 42,8% vairāk nekā gadu iepriekš.

Tūristu tranzīts kravu tranzīta vietā

Ostas administrācija prognozē, ka 2018. gadā kruīza kuģu skaits Rīgā pieaugs. Pieteikumus ostas apmeklējumam jau iesniedzis 91 laineris. Pie tam 6 kruīza kuģi Rīgu apmeklēs pirmo reizi.

Рижский порт - Sputnik Latvija
Naftas produkti aiziet no Latvijas ostām: Krievijā strauji aug kravu apstrāde

Divi kruīza kuģi ieradās Rīgas brīvostā jau janvārī, taču aktīvākā sezona sāksies janvārī un turpināsies līdz oktobra beigām.

Rīgas ostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš ir pārliecināts: piedaloties izstādēs un popularizējot Rīgu, osta aktīvi strādā, lai palielinātu kruīza kuģu apmeklējumu skaitu, tāpēc nepārsteidz fakts, ka pieteikumu skaits ostas apmeklējumam pieaug no gada gadā.

Tūrisma operatora Latvia Tours pārstāvis Jānis Vilciņš pastāstīja par iemīļotiem maršrutiem, ko Rīgā izvēlas kruīzu kuģu pasažieri. Viņš norādīja, ka lielākā daļa tūristu, kuri Rīgu apmeklē kruīza ceļojumu laikā, dod priekšroku ekskursijām pa galvaspilsētu, taču, ja brauciens ilgst ne vairāk kā stundu, tas ir, ne tālāk par Siguldu un Rundāli, Rīgas ostas viesi var doties arī ārpus Rīgas.

Vilciņš piebilda, ka atsevišķi viesi gan izvēlas tikai ekskursiju pa Vecrīgu, pilsētas centru vai koncertu.

Rīgas ostas grūtības

Sojas spraukumi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija aizvedusi no Baltijas ostām visu iespējamo: atlikuši spraukumi un izspaidas

Iepriekš vēstīts, ka Rīgas brīvostas kravu apgrozījums krītas. 2018. gada pirmajos divos mēnešos pārkrauto kravu apjoms krities par 10%. Visvairāk samazinājusies lejamkravu pārkraušana – par 43,6% salīdzinājumā ar 2017. gada janvāri un februāri. Taču, neskatoties uz to, Latvijas satiksmes ministrs Uldis Augulis šī gada februārī vērtēja situāciju valsts tranzīta nozarē kā pozitīvu un atzīmēja, ka tranzīta uzņēmumi atraduši jaunas kravas un piekļuvuši jauniem tirgiem.

Par Rīgas ostas kravu apgrozījuma kritumu satiksmes ministrs vainoja Krieviju, kura pieņēmusi lēmumu virzīt visas lejamkravas uz savām ostām Somu līča austrumu daļā.

Ziņu lente
0