NATO bijušais ģenerālsekretārs pastāstījis, kāpēc nolēmis strādāt pie Krievijas baņķiera

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasБывший генеральный секретарь НАТО Андерс Фог Расмуссен
Бывший генеральный секретарь НАТО Андерс Фог Расмуссен - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens gada sākumā tika iecelts AS Norvik banka neatkarīgās padomes priekšsēdētāja vietnieka postenī.

RĪGA, 28. marts — Sputnik. Bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens pastāstīja, kāpēc pieņēmis posteni Latvijas bankā Norvik, ko kontrolē Krievijas miljonārs Grigorijs Guseļņikovs.

В хранилище банка - Sputnik Latvija
Pēc Rimšēviča aizturēšanas Guseļņikovs noalgojis apsardzi

"Pirmkārt, visas savas politiskās karjeras laikā lielu uzmanību esmu pievērsis triju Baltijas valstu liktenim. Es to darīju gan būdams Dānijas premjerministra, gan NATO ģenerālsekretāra postenī. Tas ir pirmais iemesls, kāpēc biju gatavs sniegt savu artavu, kad ar mani aprunājās," – Rasmusens pastāstīja intervijā Latvijas Radio.

"Otrkārt, ja runājam par Latvijas finanšu sistēmu, jāatzīst, ka pastāv zināmas grūtības. To skaidri parādīja nesenie notikumi. Un es gribu sniegt pats savu artavu, lai bankas Latvijā atbilstu Eiropas un starptautiskajiem standartiem," – viņš piebilda.

Pēc Rasmusena vārdiem, viņš pusgadu apspriedies ar Guseļņikovu, pirms pieņemt darba piedāvājumu Norvik Bankā, un pieņēmis to tikai pēc tam, kad pārliecinājies: "viņi patiešām vēlas cīnīties ar naudas atmazgāšanu un korupciju un padarīt bankas darbību caurskatāmāku."

"Zinu, ka Norvik bankai tāpat kā citām Latvijas bankām, iepriekš bija problēmas. Es to ļoti labi saprotu. Tieši tāpēc nolēmu pievienoties bankas padomei, lai pamēģinātu uz savas pieredzes un starptautisko sakaru rēķina palīdzēt viņiem saprast, kādā virzienā vajadzētu strādāt, ja viņi patiešām vēlas tīru banku. Mēs jau esam pieņēmuši vairākus lēmumus par jaunajiem noteikumiem, kuri paredz ārvalstu ieguldītāju pārbaudi un tamlīdzīgus jautājumus. Domāju, ka esam uz pareizā ceļa, taču vēl daudz kas ir jāuzlabo. Jā, ir, un es nekauktrēšos nākt klajā ar saviem ierosinājumiem, ja tas man šķitīs nepieciešams," – uzsvēra Rasmusens.

Владелец Norvik banka Григорий Гусельников - Sputnik Latvija
Guseļņikovs izņem aktīvus no Norvik bankas

Atgādināsim, ka pagājušā gada otrajā pusē Norvik banka tika piespriests sods 1 324 667 eiro apmērā par nepietiekamu cīņu pret līdzekļu atmazgāšanu un terorisma finansēšanu.

Iepriekš Norvik banka iesniedza starptautiskā šķīrējtiesā prasību pret Latviju, kurā teikts, ka augsti stāvoša amatpersona izspiedusi no bankas kukuļus, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli. Intervijā Associated Press Guseļņikovs paskaidroja, ka kukuļu izspiešanā iesaistīts Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Pats Rimšēvičs to kategoriski noliedz.

Latvijas Bankas prezidents tika aizturēts aizdomās par kukuļa izspiešanu un saņemšanu 100 tūkstošu eiro apmērā. Vēlāk ierēdnis tika atbrīvots pret ķīlas naudu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pārbauda ziņas par to, ka bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds un augsti stāvošs finanšu sektora darbinieks izspieduši kukuļus no Norvik bankas lielākā akcionāra Grikgorija Guseļņikova.

Ziņu lente
0