Kemerovas apgabala vicegubernators nometies ceļos, lai lūgtu piedošanu

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasМитинг у администрации Кемерово
Митинг у администрации Кемерово - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas valdība un Kemerovas apgabala varasiestādes piešķīrušas vērā ņemamus atbalstus ugunsgrēkā bojāgājušo tuviniekiem. 28. marts pasludināts par sēru dienu visā Krievijā.

RĪGA, 28. marts — Sputnik. Lielais upuru skaits ugunsgrēkā tirdzniecības centrā "Zimnaja višņa" Kemerovā radījis cilvēku sašutumu par pilsētas varasiestāžu nevērīgo attieksmi pret cilvēku drošību, vēsta Sputnik Igaunija.

Otrdien, 27. martā kemerovas galvenajā laukā sapulcējās stihisks mītiņš. Aģentūra RIA Novosti informēja, ka dažas stundas pēc tā sākuma pilsētas administrācijas pārstāvji lūdza visus klātesošos izklīst pa mājām.

Mītiņa dalībnieki atbildēja uz šo ierosinājumu ar neapmierinātu murdoņu, un pilsētas varasiestādes atslēdza skaņu pastiprināšanas aparatūru, ko iepriekš piešķīra mītiņa dalībniekiem. Mītiņa dalībniekus uzrunāja Kemerovas apgabala vicegubernators Sergejs Civiļovs.

Viņš nometās ceļos un lūdza piedošanu pilsētniekiem par traģēdiju. Pēc nesekmīga mēģinājuma runāt ar mikrofona palīdzību ierēdnis vērsās pie klātesošajiem tieši.

"Es gribu lūgt jums piedošanu. Kopš seniem laikiem Krievzemē cilvēki metās ceļos, lai lūgtu piedošanu," – viņš teica. Savā uzrunā viņš piedāvāja veidot darba grupu, kurā strādātu ierēdņi un bojāgājušo tuvinieki.

Apgabala vicegubernators norādīja, ka šī grupa kontrolēs izmeklēšanas gaitu, kā arī pieminekļa sagatavošanu bojāgājušajiem. Turklāt pēc skeptiski noskaņotu pilsētnieku lūguma grupa apmeklēs pilsētas kapsētas, lai pārbaudītu, cik kapavietas ir sagatavotas apbedīšanai.

Люди несут цветы к посольству РФ в Риге в память о трагедии в Кемерове - Sputnik Latvija
Traģēdija Kemerovā: Krievijas vēstniecība Latvijā atvērusi sēru grāmatu

Civiļova rīcība un ierosinājums sastapa mītiņa dalībnieku atzinību. Vakar Kemerovas apgabala Tautas deputātu padome ārkārtas sesijā pieņēma grozījumus likumā par reģionālo budžetu un paredzēja 50 milj. rubļu (aptuveni 750 tūkst. eiro) ugunsgrēkā tirdzniecības centrā "Zimnaja višņa" bojāgājušo ģimeņu atbalstam.

Iepriekš Kemerovas apgabala gubernators Amans Tuļejevs paziņoja, ka bojāgājušo ģimenes saņems pa vienam miljonam rubļu. Apgabala valdība uzņēmusies arī visus ar bēru organizāciju saistītos izdevumus. Arī Krievijas valdība iepriekš pieņēma lēmumu piešķirt pa vienam miljonam rubļu par katru bojāgājušo. TC "Zimnaja višņa" līdzīpašnieks, kompānija "Konditerus kom" apsolīja neatkarīgi no izmeklēšanas rezultātiem izmaksāt bojāgājušo ģimenēm pa trim miljoniem rubļu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins vakar parakstīja rīkojumu par sēru dienas izsludināšanu Krievijā 28. martā sakarā ar traģēdiju tirdzniecības centrā "Zimnaja višņa". Apgabalā izsludinātas trīs dienu sēras.

Putins nolicis ziedus pie nodegušā tirdzniecības centra Kemerovo - Sputnik Latvija
Video
Putins nolicis ziedus pie nodegušā tirdzniecības centra Kemerovā

Ugunsgrēkā tirdzniecības centrā "Zimnaja višņa" Kemerovā dzīvības zaudējuši 64 cilvēki, tostarp arī bērni, 67 cilvēki guvuši ievainojumus. Slimnīcā uzturas 14 cilvēki, tostarp – trīs bērni.

Pēc Krievijas prezidenta Vladimira Purina domām, ugunsgrēka galvenie iemesli ir nolaidība un paviršība. Viņš uzdeva Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītājam Aleksandram Bastrikinam sniegt tiesisku vērtējumu traģēdiju pieļāvušo amatpersonu darbībām.

"Kas pie mums notiek, tā taču nav karadarbība, ne pēkšņi metāna izmeši šahtā. Cilvēki ieradās atpūsties, bērni. Mēs runājam par demogrāfiju, un zaudējam tik daudz cilvēku. Kā dēļ? Noziedzības nolaidības, paviršības dēļ," – uzsvēra Putins sēdē Kemerovā.

Ziņu lente
0