Ērces atkal gatavojas uzbrukt Latvijai

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Pāriet pie mediju bankasĒrce
Ērce - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā mostas pirmās, aukstuma izturīgākās ērces, taču, kolīdz kļūs siltāk, posmkāju asinssūcēju bari atkal izlīdīs upuru meklējumos.

RĪGA, 25. marts — Sputnik. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāves Antras Bormanes sacītā, ērču aktivitātes sezona sāksies tuvākās nedēļas laikā, vēsta Mixnews.lv.

Tiesa, galvenais nosacījums tam, lai ērces pamostos, ir pastāvīga temperatūra virs nulles. Pagaidām saulē ir pietiekami auksts, lai atmodinātu šos posmkājus. Taču, atsevišķās saulainās vietās, kur ir siltāk, ērces jau izdod dzīvības pazīmes un ir pilnā gatavībā iekost.

Bormane pastāstīja, ka pavasarī ērču aktivitāte ir augstāka, nekā rudenī. Taču vīrusu saslimšana, kuru izraisa ērču kodumi, palielinās rudenī un vasarā, jo cilvēki šajās sezonās biežām mēdz būt mežā.

Govju bars. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ērces, govis un zibens: kas draud Latvijas iedzīvotājiem vasarā

Pērn Latvijā plašās ērču izplatīšanās dēļ asi pieauga ar Laimas slimību inficēto skaits, jeb Laimas boreliozi. 2017. gada augusta beigās ar šīm slimībām medicīnas centros vērsās 199 cilvēki.

Toties tika atzīmēta cilvēku skaita samazināšanās, kuri inficējušies ar ērču encefalītu. Mediķi saistīja to ar slimības pārnēsātāju ērču skaita samazināšanos. Kaut gan pašas ar šo vīrusu inficētās ērces Latvijas iedzīvotāji sāka nogādāt laboratorijās jau pērnā gada pavasarī.

Taču, neskatoties uz to, kopējais ērču skaits Latvijas teritorijā palielinās, kas varētu būt saistīts ar mežu izciršanu, kas labvēlīgi ietekmē lauku peļu izplatīšanos, kuras pārnēsā šos asinis sūcošos posmkājus.

Turklāt pērn Latvijā pat parādījās jauns ērču veids — dermacentors, tiek uzskatīts, ka tas nonācis valstī no Eiropas dienvidu daļas. Šī ērce ir daudz lielāka par ierasto sava veida posmkāji, tam ir biezas kājas, un tas nerāpo, bet skrien. Tas ir ļoti bīstams suņiem, jo ir nāvējošas slimības izraisītājs — babezioze.

Ziņu lente
0