ASV Valsts departaments pielādē sankciju šauteni pret "Ziemeļu straumi 2"

© © Nord Stream 2 / Axel SchmidtТрубы для строительства газопровода "Северный поток-2" в немецком порту Мукран
Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 в немецком порту Мукран - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV ir tik satrauktas par "Ziemeļu straumes 2" celtniecību, ka gatavas vērsties ar sankcijām pret Eiropas kompānijām – projekta dalībniecēm.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. ASV varētu ieviest sankcijas pret kompānijām, kas piedalās gāzesvada "Ziemeļu straume 2" celtniecībā, informēja ASV Valsts departamenta pārstāve Hetera Nauerta. 

"Iespējami ierobežojoši pasākumi pret kompānijām, kuras strādā Krievijas enerģētikas cauruļvadu sektorā," – Nauertu citē RIA Novosti. Valsts departaments ir pārliecināts, ka "Ziemeļu straume 2" graujot Eiropas enerģētisko drošību un stabilitāti.

Пуск в эксплуатацию второй ветки газопровода Северный поток - Sputnik Latvija
Cīņa par Eiropu: Valsts departaments raizējas par Baltijas valstīm un savu gāzi

"Kā ASV valdība mēs iebilstam pret "Ziemeļu straumi 2". Mēs uzskatām, ka projekts grauj Eiropas enerģētisko drošību un stabilitāti kopumā. Tas dāvās Krievijai vēl vienu līdzekli Eiropas valstu, it īpaši tādu kā Ukraina, ietekmēšanai," – apgalvoja Nauerta.

Viņa piebilda, ka Valsts departaments ļoti daudz laika veltījis pārrunām ar partneriem un sabiedrotajiem okeāna viņā krastā, lai izskaidrotu viņiem CAATSA sekas. Likumu "Par pretdarbību Amerikas pretiniekiem ar sankciju starpniecību" (CAATSA) pret Krieviju, Irānu un Ziemeļkoreju Donalds Tramps parakstīja 2017. gada vasarā, un tas stājās spēkā 2018. gada janvāra nogalē.

Noraizējusies par projekta "Ziemeļu straume 2" attīstības panākumiem senatoru grupa no ASV Republikāņu un Demokrātiskās partijas pieprasīja, lai ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija bloķētu cauruļvada "Ziemeļu straume 2" projektu. Ja gāzesvads tiks uzbūvēts, "amerikāņu sabiedrotie un partneri Eiropā nokļūs vēl lielākā Krievijas ļaunprātīgajā ietekmē", klāstīja politiķi.

"Mēs esam noraizējušies par to, ka turpinās cauruļvada "Ziemeļu straume 2" celtniecības projekta izstrāde. Mēs iestājamies pret "Ziemeļu straumi 2" un pieprasām, lai administrācija izmantotu visus tās rīcībā esošos līdzekļus šī cauruļvada celtniecības novēršanai," – teikts senatoru vēstulē finanšu ministram Stīvenam Mnučinam.

Iepriekš Atlantijas padomē ASV valsts sekretāra palīga vietniece Sandra Oudkirka skarbi izteicās pret "Ziemeļu straumes 2" celtniecību. Pēc viņas domām, šis projekts padarīs "Gazprom" par monopolistu un slēgs tirgu alternatīvām piegādēm. "Tas nesīs masīvas ģeostratēģiskās sekas vairāku paaudžu laikā. Tā kā tas ietekmē mūsu partnerus, tas ietekmēs arī mūs pašus," – teica Valsts departamenta pārstāve.

Gāzes plīts - Sputnik Latvija
Viedoklis
Stratēģiskā utopija: Eiropa nespēj atteikties no Krievijas gāzes

Šodien Eiropas Parlamenta Rūpniecības, enerģētikas un pētījumu komitejā notiks balsojums par EK iesniegtajiem ES Gāzes direktīvas grozījumiem. To mērķis – panākt, kai ES enerģētikas likumdošanas normas tiktu attiecinātas uz visiem gāzesvadiem ES teritorijā, kuri ved no trešajām valstīm vai uz tām. Jaunie noteikumi var attiekties ne tikai uz gaidāmo gāzesvadu "Ziemeļu straume 2", bet arī uz pašreizējo "Ziemeļu straumi".

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu blakus esošu gāzesvadu cauruļu celtniecību ar kopējo jaudu 55 miljardos kubikmetru gāzes gadā no Krievijas caur Baltijas jūru līdz Vācijai, blakus "Ziemeļu straumei". Projekta izmaksas tiek vērtētas 9,5 miljardu eiro apmērā. Pret projektu iestājas vairākas valstis, tostarp Ukraina, kura bīstas zaudēt Krievijas gāzes tranzīta nestos ienākumus, un ASV, kam ir ambiciozs plāns piegādāt savu SDG Eiropā.

Ziņu lente
0