Vanšu un Zemitāna tilti atrodas pirmsavārijas stāvoklī

© Sputnik / Оксана Джадан / Pāriet pie mediju bankasВантовый мост через реку Даугаву в Риге
Вантовый мост через реку Даугаву в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas ministrija ierosinājusi valdībai noteikt tiltu tehniskā stāvokļa obligātās pārbaudes vienotu termiņu – reizi piecos gados.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) pēc Ekonomikas ministrijas lūguma pārbaudīja Rīgas Vanšu un Zemitāna tiltu tehniosko stāvokli un atzina, ka tie ir pirmsavārijas stāvoklī, vēsta rus.db.lv.

Eiro banknotes un kalkulators - Sputnik Latvija
Valsts kontrole pārbaudīs Rīgas domes tēriņus

Biroja slēdziens liecina, ka nepieciešama neatliekama detalizēta tehniskā izpēte, nosakot bojājumu apmēru un ietekmi uz nestspēju, kā arī neatliekami atjaunošanas darbi. Ekonomikas ministrija ierosinājusi valdībai noteikt tiltu tehniskā stāvokļa obligātās pārbaudes vienotu termiņu – reizi piecos gados.

Pēc Vanšu tilta pārbaudes BVKB sagatavojis aktu, kurā iekļauta informācija par konstatētajiem bojājumiem un ieteikumi tālākajai rīcībai, un nodevis to Rīgas pilsētas domei un būvvaldei.

Vanšu tilta pārbaudes atskaitē norādīts, ka kāpņu salaidumā dzelzsbetona konstrukcijās vietām redzams nekvalitatīvs betons, tukšumi, kas radušies, pārkāpjot būvdarbu tehnoloģiju, atsegtais tērauda stiegrojums pakļauts mitruma ietekmei. Kāpņu nesošās dzelzsbetona konstrukcijas ir bojātas, betons atdalījies, sadrupis un, iespējams, zaudējis noturību, tērauda stiegrojums daudzās vietās atsegts un korodējis.

Rīgas dome nolēma slēgt visas kāpnes, taču BVKB direktore Svetlana Mjakuškina norāda, ka bažas rada ne tikai kāpnes. Par nestspējas pietiekamību jāpārliecinās, detalizēti izpētot visu tiltu. Viņa norādīja, ka spēcīga korozija vērojama Vanšu tilta ārējā konstrukcijā, kā arī metāla savienojumos.

Rīgas dome - Sputnik Latvija
Rīgas dome izplānojusi budžetu ar 48 miljonu eiro deficītu

Īpaši bīstamas ir nesošās šķērssijas virzienā no Valsts prezidenta pils, kur novērojamas siju balstu deformācijas un to sabrukuma pazīmes, proti, atsegts siju slodzi nesošais stiegrojums, garenvirziena un caurejošas plaisas. Birojs uzskata, ka nepieciešama tilta detalizēta tehniskā izpēte, lai pārliecinātos par tilta stāvokli un konstrukciju nestspēju, lai nekavējoties veiktu nepieciešamos uzlabošanas darbus.

Arī Zemitāna tilta stāvoklis ir slikts: pirmsavārijas stāvoklī atrodas vairākas tilta nesošās šķērssijas un visas četras kāpnes. Atsevišķās vietās vērojamas siju balstu deformācijas un to sabrukuma pazīmes. Konstrukcijas ilgstoši pakļautas mitruma iedarbei, tāpēc bojājumi var izpausties ne tikai konstrukcijas virsmā, bet arī dziļāk konstrukcijā.

Ziņu lente
0