Lietuvas sociāldemokrāti: cilvēki nevēlas maksāt lielus nodokļus, tāpēc brauc prom

CC0 / pixabay / Diagrammas
Diagrammas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociāldemokrāti uzskata, ka pašreizējā nodokļu sistēma ir ciniska pret nodokļu maksātājiem. Rezultātā Lietuvas iedzīvotāji atsakās maksāt augstos nodokļus un pamet valsti.

RĪGA, 18. marts — Sputnik. Lietuvas Sociāldemokrātiskās partijas pārstāvji ierosinājuši valdībai izmantot partijas nodokļu reformas programmu, vēsta Sputnik Lietuva.

Lietuvas Sociāldemokrātiskās partijas priekšsēdētājs Gintauts Paluckis un sociāldemokrātu Seima frakcijas locekle Rasa Budberģīte apgalvo, ka iedzīvotāji pamet valsti sociālās netaisnības dēļ, ko veidojusi nodokļu sistēma.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Eksperte: Latvijai nepieciešama ģimenes nodokļu deklarācija

Šī iemesla dēļ partijas pārstāvji piedāvājuši savu nodokļu reformu.

"Ienākumu un sociālās starpības problēmu padziļina nodokļu sistēmas trūkumi. Pašlaik tajā viena cilvēka ienākumi no dažādiem avotiem tiek aplikti ar atšķirīgiem nodokļiem. Šķībā loģika noved, piemēram, pie tā, ka lielie zemes īpašnieki maksā ienākumu nodokli 3,5% apmērā, bet lielākā daļa strādnieku ar vidēju vai pat zemāku algu maksā gandrīz trīsreiz lielākus nodokļus. Mūsu nodokļu grozījumu loģika: vairāk pelni, maksā lielākus nodokļus, maz pelni — maksā maz," — iesaka Paluckis.

Viņš uzskata, ka pašreizējā nodokļu sistēma ir "caurumaina" un nepareiza, bet "nodokļu morāle" — visai šķobīga.

Sociāldemokrāti ir pārliecināti, ka cilvēki turpina emigrēt no Lietuvas, jūtot netaisnību peļņas un nodokļu dēļ, lai arī bezdarba līmenis ir samazinājies.

Budberģīte apgalvo, ka lietuvieši, kuri cenšas nopelnīt vismaz mininālo vai vidējo algu, šodien izjūt sociālo depresiju.

Kalkulators - Sputnik Latvija
Veselāki nekļūšot: Eirokomisija nav apmierināta ar nodokļu reformu Latvijā

"Tas ir cinisms attiecībā pret cilvēkiem. Strādājot un maksājot lielāko daļu nodokļu, viņi ir spiesti dzīvot, tik tikko savelkot galus kopā, vai meklēt sātīgu dzīvi citviet. Cilvēki ir vīlušies un iekrituši zemu ienākumu lamatās. Šajā gadījumā nodokļu sistēmai jāpilda arī sociālā taisnīguma funkcija. Tai jābūt progresīvai, ar diviem nodokļu aplikšanas līmeņiem vai ar četriem, kā piedāvājam mēs, taču pašreizējā progresija ir nepietiekama. Šodien nodokļi ir regresīvi. Statistika liecina, ka tas, kurš pelna vairāk, maksā mazākus nodokļus, nekā tas, kurš saņem vidēju vai zemu algu," — uzskata Budberģīte.

Deputāti reģistrējuši likumprojektu, saskaņā ar kuru vairs netiks izmantota ienākumu nodokļa 15% likme. Tā vietā ienākumi zem 1500 eiro mēnesī tiks aplikti ar nodokli 14% apmērā, ienākumi no 1550 līdz 2500 eiro mēnesī — ar 19% nodokli, ienākumi 2500-3500 eiro apmērā — ar 24% likmi, ienākumi virs 3500 — ar 29% nodokļa likmi.

10. martā sākās Seima pavasara sesija, kurā plānots cita starpā apspriest arī nodokļu reformu.

Ziņu lente
0