Spokainā pussala: Krima pazudusi no Ukrainas kartes

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasKrima
Krima - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neredzama, tomēr ir: Ukrainas nacionālais telekanāls "piemirsis" pievienot Krimas pussalu ēterā redzamajai kartei.

RĪGA, 18. marts — Sputnik. Kad mazi bērni negrib domāt par kaut ko nepatīkamu vai briesmīgu, viņi aizver acis un izliekas, ka problēmas it kā nemaz nav. Ukrainas nacionālais telekanāls "UA:Peršij" nolēma izmantot tādu pašu metodi — ēterā parādījās karte bez Krimas, vēsta Sputnik Igaunija.

Acīmredzot telekanālam apnicis atkārtot obligātās piezīmes par to, ka "Krimu okupējis Krievijas karaspēks" ik reizi, kad tiek pieminēta pussala, kuras iedzīvotāji brīvi pauda savu gribu atgriezties Krievijas sastāvā. Tā nu "UA: Peršij" nolēma izlikties, ka Krimas nemaz nav.

Valsts kartij ar pagaisušo Krimu uzmanību pievērsa žurnāliste Gaļina Plačinda un pastāstīja par to sociālajā tīklā.

"Pirmais nacionālais demonstrē Ukrainas karti bez Krimas. Patiesībā tas ir viss, kas jāzina par informācijas telpas stāvokli šajā valstī," — piezīmēja Plačinda.

Sociālo tīklu apmeklētāji labprāt pastāstīja savas domas par pussalas mīklaino izgaišanu.

"Priekš kam tas mums vispār vajadzīgs!" — emocionāli iesaucās ukraiņu patriots Igors Soboļevskis. "Lai tak netiek nevienam — viņi nodomāja," — pajokoja Pjotrs Volinskis.

Mazliet vēlāk telekanāla vadība pamatoja pussalas pazušanu ar tehnisku kļūmi un atvainojās par incidentu. Ēterā esot demonstrēta bilde, ko veidojot vairāki elementi, kas viens otru pārklāj slāņos. Par Krimas "pazušanu" vaina uzkrauta kartes autoram — telekanāla dizaineri, kurš esot aizmirsis ieslēgt vairāku ģeogrāfisko objektu, tostarp arī Krimas redzamību.

Atpūtnieki Jaltas piekrastē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Google pārdēvējis Krimas pilsētas saskaņā ar Ukrainas likumu

"Tāpēc skatītāji ieraudzīja tik nopietnas un rupjas kļūdas," — paskaidroja telekanāla vadība.

Iepriekš jau vēstīts, ka 27. janvārī Ukrainas Iekšlietu ministrijas kolēģijā ministrs Arsēns Avakovs paziņoja, ka iecerējis izveidot Krimas un Sevastopoles ceļu policijas vienības.

Atbildot uz mēmo pārsteigumu padoto acīs, Avakovs lūdza viņus nebrīnīties un paskaidroja, ka šīs vienības strādās dažādos iecirkņos līdz brīdim, kad Kijeva atgūšot kontroli Krimā. "Jā, šādas vienības tiks izveidotas, un tās strādās citos iecirkņos līdz brīdim, kad Krima tiks atbrīvota no okupantiem. Pēc tam gatavās nodaļas strādās tur," — paziņoja Ukrainas iekšlietu ministrs.

Ukrainas IeM Patruļu policijas departamenta priekšnieka vietnieks Aleksejs Beloščickis arī pavēstīja, ka jaunizveidotie "pidrozdili" (tulkojumā no ukraiņu valodas — vienības, tulk. piez.) strādās uz starptautiskajām trasēm un iecirkņos pie Krimas robežas.

Google. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Google kartē atgriezušies īstie Krimas apdzīvoto vietu nosaukumi

Pēc sociālajā tīklā publicētā IeM paziņojuma vietējie asprāši ierosināja Avakovam līdztekus Krimas policijai izveidot arī Mēness un Marsa policiju. "Iedodiet tik viņiem lielākus stekus. Un lai brauc strādāt uz Krimu un Sevastopoli. Kad brauks atpakaļ, steki vairs nebūs rokās, bet attiecīgajā vietā," — ieteica viens no Ukrainas IeM lapas abonentiem.

Krima kļuva par Krievijas reģionu pēc referenduma 2014. gadā, kas tika organizēts pēc valsts apvērsuma Ukrainā. Pievienošanos Krievijai atbalstīja vairāk nekā 95% pussalas iedzīvotāju.

Ukraina uzskata pussalu par savu "īslaicīgi okupēto" teritoriju, taču, pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina vārdiem, "Krimas jautājums ir slēgts uz visiem laikiem".

Ziņu lente
0