Krievijas ĀM pastāstīja, kādās valstīs varētu būt izgatavota viela "Novičok"

© REUTERS/Henry NichollsPolicijas ielenkums Solsberijā
Policijas ielenkums Solsberijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīmiskā viela, ar kuru, pēc Lielbritānijas policijas domām, saindēts Sergejs Skripaļs, varētu būt piegādāta no valstīm, kurās kopš 90. gadu beigām rit pētījumi projekta "Novičok" ietvaros, norādīja Krievijas Ārlietu ministrija.

RĪGA, 18. marts — Sputnik. Ķīmiskās vielas "Novičok" izcelsmes ticamākās vietas ir Lielbritānija, Slovākija, Čehija, Zviedrija un, iespējams, ASV, pastāstīja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova, vēsta Sputnik Lietuva.

"Kā tika saņemts slēdziens par to, ka tieši Krievija ir ar to saistīta, ja viņi nav iesnieguši mums paraugus? Loģika liecina, ka viņiem tādas vielas nav, nevar būt. Ar kādiem paraugiem viņi pie sevis salīdzināja, lai nāktu pie tāda slēdziena?" — Zaharova neizpratnē vaicāja telekanāla "Rossija 24" ēterā.

Solsberijas London Road Cemetery. 2018. gada - Sputnik Latvija
Telegraph: "Novičoks" bija paslēpts Skripaļa meitas čemodānā

Viņa norādīja, ka situācija liek secināt: Londonas rīcībā ir vielas paraugi.

Zaharova uzsvēra, ka ticamākie gāzes izcelsmes avoti ir valstis, kurās kopš 90. gadu beigām rit pētījumi projekta "Novičok" ietvaros, tas ir, Lielbritānija, Slovākija, Čehija, Zviedrija un, iespējams, ASV.

Viņa piebilda, ka iespējams noskaidrot, kurās valstīs izstrādāta gāze, ja britu eksperti nodrošinās tās formulu.

Turklāt, Zaharova atzīmēja, Krievijā nekad nav veikti ķīmisko ieroču ar koda nosaukumu "Novičok" pētījumi. Viņa paskaidroja, ka britu varasiestādes tīšām izmanto šādu nosaukumu, lai radītu asociācijas ar Krieviju.

4. martā Krievijas izlūkdienesta bijušais darbinieks Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija tika atrasti bezsamaņas stāvoklī Solsberijas pilsētā. Policija ziņoja, ka viņi esot saindēti ar nervu paralītisko gāzi "Novičok", kas it kā esot ražota Krievijā.

Пузырек с ядом - Sputnik Latvija
Le Monde: eksperti apšauba Krievijas sakarus ar Skripaļa saindēšanu

Trešdien Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja uzvēla Krievijai atbildību par incidentu un informēja, ka valsts izsūtīs 23 Krievijas diplomātus un pārtrauks kontaktus ar Krieviju augstākajā līmenī.

Krievija uzskata Londonas lēmumus par naidīgiem un nepieņemamiem. Maskava kategoriski noraidīja saikni ar incidentu. Sestdien Krievijas ĀM izraidīja 23 Lielbritānijas diplomātus, atsauca atļauju Lielbritānijas ģenerālkonsulāta atklāšanai Sanktpēterburgā un paziņoja, ka tiek pārtraukta Lielbritānijas padomes darbība.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi krimināllietu par atentātu pret KF pilsoni Jūliju Skripaļu.

Ziņu lente
0