Eiropas specdienesti sagaida teroristu uzbrukumus

© AFP 2023 / GEOFFROY VAN DER HASSELTPolicija
Policija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropols eksperti sagaida šogad teroristu uzbrukumus ar bijušo "islāma halifāta" kaujinieku piedalīšanos, taču atgādina arī par Al-Qaeda, kura joprojām spējīga nodarīt sāpes "neticīgajiem".

RĪGA, 17. marts — Sputnik, Aleksejs Toms. 2017. gadā Eiropā tika pastrādāti vairāk nekā divdesmit terorakti, un, kā saka Eiropols, šogad gaidāms uzbrukumu skaita pieaugums Eiropas pilsētu iedzīvotājiem, vēsta Sputnik Igaunija.

"Mēs Eiropā nesamazinām paaugstinātu modrību. Draudi ir ievērojami un pieņem daudz dažādas formas. Mēs runājam par vairāk nekā 20 incidentiem 2017. gada, sākot no labi izplānotiem uzbrukumiem, kā tie, kuri sarīkoti Barselonā un Mančestrā, beidzot ar spontāniem," pateica Eiropola Terorisma novēršanas centra vadītājs, Spānija pilsoņu gvardes pulkvedis Manuels Navarete intervijā izdevumam Euroefe.

Teroraktu draudi Eiropā nav mazinājušies līdz ar ISIS sagraušanu Sīrijā un Irākā. Saskaņā ar Eiropola datiem, 2017. gadā sakarā ar aizdomām par sakariem ar džihāda darbību Eiropas valstīs tika arestēti 980 cilvēki, kas ir mazliet mazāk, nekā pirms gada. Manuels Navarete tāpat atzīmē, ka, kaut arī uzbrukumu draudi nav kļuvuši mazāki, teroristu upuru skaits samazinājies līdz 68 cilvēkiem (2016. gadā bojā gāja 135 cilvēki).

Ekspertu vērtējumi sakrīt

Izņemot ISIS, Eiropas specdienesti sagaida teroraktu mēģinājumus no Al-Qaeda, Navarete pat uzskata, ka šīs divas teroristiskās organizācija par apmēram vienādām pēc draudu līmeņa eiropiešiem. Abas organizācijas, pēc pulkveža sacītā, mainās, viņas uztur sakarus viena ar otru un reizēm konfliktē, taču Eiropols pagaidām nav fiksējis viņu sadarbības gadījumus.

Полиция провела учения по освобождению заложников в центре Риги - Sputnik Latvija
Latviešus sagatavos terorakta gadījumam

Pēc pulkveža Navarete sacītā, ISIS ir "agresīvāka un nežēlīgāka", taču Al-Qaeda piemīt lielākas iespējas sarežģītu teroraktu izpildīšanas plānošanā un gatavošanā. Turklāt pastāv arī tāds maz izplatīts terorisma draudu faktors kā vientuļie fanātiķi. Eiropas specdienesti, sagaida, ka "islāma halifāta" kara "tēvzemes" dalībnieki, atgriežoties savās valstīs, varētu kļūt par teroristiskās darbības dalībniekiem.

Manuēla Navarete viedoklis sakrīt ar portāla Sputnik Igaunija eksperta, bijušā militārā izlūkdienesta ģenerālleitnanta Villema Rooda prognozēm. Kaut gan, pēc igauņu eksperta domām, Al-Qaeda ir vairāk draudus izraisoša tieši tās augstākas "profesionālās" sagatavotības ziņā, pirmie — iespējams, jau 2018. gada vasaras vidū — varētu iesist eiropiešiem bijušie ISIS kaujinieki, kuri steigšus apmācīti terorisma darbības īstenošanai.    

Ziņu lente
0