Cīņa par Waffen SS naudu: kādēļ antifašisti zaudēja nacistiem Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovLeģionāru dienas pasākumi Rīgā 2017. gada 16. martā
Leģionāru dienas pasākumi Rīgā 2017. gada 16. martā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viena diena, viens gājiens, viena partija: kur Daugavas Vanagi tur kasi, kas patiesībā ir šī organizācija, uz ko cer Nacionālā apvienība un kāds ar to sakars Ukrainai.

RĪGA, 16. marts — Sputnik. Rīgas dome atļāvusi visu pieteikto 16. marta pasākumu rīkošanu: bez ierobežojumiem notiks nacionālistiskās organizācijas Daugavas Vanagi gājiens un nacionālo karavīru atbalsta biedrības pasākums. Latvijas Antifašistu komitejai (LAK) arī ļāva sarīkot ieplānotu akciju, taču ar nosacījumu, ka LAK nomainīs pasākuma rīkošanas vietu vai laiku.

Latvijas apvienības "Pret nacismu" līderis Jānis Kuzins radio Sputnik intervijā paskaidroja, ka Rīgas dome ierobežoja LAK, lai viņi netraucētu Daugavas Vanagu veterāniem, Nacionālās apvienības locekļiem un citu partiju deputātiem, kuri vēlas piedalīties gājienā, kurš notiks Latvijas galvaspilsētā no luterāņu baznīcas līdz Brīvības piemineklim.

Kur nauda?

"Mani izbrīna, ka baznīca ļauj Waffen SS veterāniem,  kuri deva zvērestu Ādolfam Hitleram, piedalīties šajā statusā kaut kādos dievkalpojumos, un tālāk, pēc dievkalpojuma, viņi uz krievu izraidīšanas viļņa no Latvijas dosies pie Brīvības pieminekļa, kuram vispār ar šo maršu nav nekāda sakara. Un lūk, lai šos pašu krievus bijušie leģionāri tur nesastaptu, Rīgas dome nolemj tajā vietā novākt no acīm antifašistus, atklāti piekāpjoties nacionālistiem," paskaidroja Kuzins.

Tāpat viņš uzsvēra, ka antinacistu apvienības līderis janvārī pats nosūtīja Latvijas ĀM vēstuli, kurā lūdzis aizliegt leģionāru gājienu, taču diplomāti joprojām nav viņam devuši nekādu atbildi.

Мероприятия Дня легионеров в Риге 16 марта 2017 года - Sputnik Latvija
Vēsturnieks: Waffen SS ir nacistu armija

"Pie mums ĀM strādā ļoti interesanti. Kad viņiem neko nevajag vai kad lieta viņus tiešā veidā neskar, viņi neko neatbild. Savukārt ķert spiegus Anglijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs skrien steigšus, pat ja viņam nav līdz galam skaidrs, kur konkrēti jāskrien un kas jādara," atzīmēja ironiski Kuzins.

Pēc Kuzina domām, ideja pārvērst 16. martu par oficiāliem valsts svētkiem — tas ir viens no pēdējiem veidiem Nacionālās apvienības popularizēšanai, jo banku krīzes gaitā Latvijā daudzi partijas sponsori nonāca izmeklēšanā, kamēr organizāciju Daugavas Vanagi atbalsta ļoti vareni spēki.

"Daugavas Vanagiem ir sava kase Kanādā un ASV. Tie ir migranti ar tām trofejām, kuras viņi ieguva kara laikā, apzogot dažādas tautas, tostarp, Latvijas un Krievijas tautas. Tad nu jājautā, no kurienes šai organizācijai vēl var būt nauda, ja viņi nenodarbojas ne ar kādu biznesu," paziņoja Kuzins.

Turklāt viņš atzīmēja, ka latviešu nacionālisti arvien ciešāk sadarbojas ar ukraiņu nacionālistiem un uz pasākumiem, kuriem ir 16. marta leģionāru gājienam līdzīgs raksturs, ierodas pat oficiālas amatpersonas no Ukrainas.

Ukraiņu nacisti Latvijā

"Viesi no Ukrainas atbrauc, neslēpjot savus uzskatus. Ukrainas vēstnieks bieži piedalās oficiālos pasākumos kopā ar veterāniem. Varētu teikt, ka tas viss dēļ tā, ka mums šobrīd ir bezvīzu režīms ar Ukrainu, taču tad rodas jautājumu, kādēļ antifašistus no Vācijas un Anglijas nelaiž Latvijā, savukārt fašistus no Ukrainas ar nacistu karogiem un simboliku laiž, jo ar Lielbritāniju un Vāciju mums arī ir bezvīzu režīms. Turklāt ukraiņu un latviešu nacisti kopā uzstājas pret Krieviju un krieviem un atbalsta viens otru šajā idejā," pastāstīja Kuzins, atzīmējot, ka šāda draudzība turpināsies līdz brīdim, kamēr tas visus apmierina.

Atbildot uz jautājumu par to, vai 16. martā ir iespējamas sadursmes starp nacistiem un antifašistiem, Kuzins pateica, ka viss ir iespējams, jo, lai atbalstītu vienu vai otru pusi, var savākties visa pilsēta. Tāpat apvienības pret nacismu līderis paziņoja, ka visi, kuri vēlas atnākt uz antifašistu pasākumiem 16. martā, var nebaidīties no policijas un droši doties uz oficiālo mītiņa rīkošanas vietu.

"Drošības policija visu laiku būšot aizņemta ar kaut kādu aizdomīgu ārzemnieku meklējumiem," noslēdza Kuzins.

Vērts atzīmēt, ka ceturtdien, 15. martā, kļuva zināms, ka Latvijas Saeima noraidīja Nacionālās apvienības piedāvājumu pasludināt 16. martu par oficiālo SS leģionāru piemiņas dienu.    

Ziņu lente
0