Latvija sākusi tranzītu atpakaļceļā: uz Krieviju nosūtīta rūda no Āfrikas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas tranzīta sektors cer nopelnīt, pateicoties pārvadājumiem no rietumiem Krievijas virzienā.

RĪGA, 13. marts — Sputnik. Latvija, zaudējusi lielu Krievijas tranzīta kravu, īpaši naftas produktu tranzītu uz Eiropas valstīm, cer attīstīt pārvadājumus pretējā virzienā – no Rietumiem uz Austrumiem. Latvijas dzelzceļa meitasuzņēmums "LDz Loģistika" atskaitījies par pirmajiem panākumiem šajā virzienā.

Uzņēmums pavēstīja, ka šogad Ventspils ostā ienākuši divi kuģi no Dienvidāfrikas. Pēdējais no tiem, "Lena B", nogādājis Latvijā 60 tūkstošus tonnu mangāna rūdas, kas pēc pārkraušanas vagonos nosūtīta uz Krieviju. Kompānija prognozē, ka šogad caur Ventspils un Rīgas ostu, iespējams, tiks pārkrauti 450 tūkstoši tonnu mangāna rūdas.

Kompānija paziņoja, ka mangāna rūdas transportēšana caur Latvijas ostām un dzelzceļu apstiprina, ka Latvijas loģistikas sektorā vērojama jauna tendence – mainās kravu plūsmu virziens, un runa vairs nav tikai par tradicionālo kustību vienā virzienā – no austrumiem uz rietumiem.

"Lai arī kravu plūsmu apjomi no rietumiem uz austrumiem vēl nav pielīdzināmi tiem, kas tiek transportēti pretējā virzienā, tomēr – varam novērot tranzīta ceļu veidošanos virzienā "rietumi – austrumi", un šādu tranzīta ceļu attīstība Latvijas loģistikas sektoram nozīmē gan kravu diversifikāciju, gan atkarības mazināšanu no energoresursu transportēšanas," — pastāstīja LDZ Loģistika valdes priekšsēdētājs Gundars Ābols.

Viņš paziņoja, ka Latvijas tranzīta nozare atradusi partnerus Ķīnā un Indijā. Aptuveni pirms mēneša no Rīgas uz Minsku devās pirmais LDz Loģistika un Baltkrievijas dzelzceļa organizētais kravas ekspresis ar kravām no Indijas, kas Latvijā ieradās caur Roterdamas ostu. Divas nedēļas vēlāk uz Maskavu nosūtīti 57 vagoni ar konteineriem no Hamburgas un Roterdamas ostām, kas tika pārkrauti Rīgas ostā. Konteineros tika vestas preces no Indijas un Ķīnas.

Naftas ieguve. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Naftas produktu tranzīta apjoms Latvijā sarucis par 20,28%

Latvijas ostas zaudējušas ievērojamu kravu apjomu, ņemot vērā Krievijas ieceri attīstīt savu infrastruktūru Baltijā, kā arī palielināt dzelzceļa caurlaides spēju Ļeņingradas apgabalā. Baltijas valstis meklē citas kravas, kas varētu aizvietot Krievijas tranzītu un kompensēt peļņas zudumu. Viens no perspektīvajiem variantiem ir kravu tranzīts no Āzijas, ir īpaši no Ķīnas projekta "Jaunais Zīda ceļš" ietvaros.

Tāpat Latvija cer iekļauties koridorā "Ziemeļi-Dienvidi" starp Indiju un Ziemeļeiropu. Decembra beigās Rīgā ieradās Irānas loģistikas kompānijas Railway Transportation Co vadība. Vizītes ietvaros tika parakstīts memorands par sadarbību, kas paredz jaunu maršrutu sagatavošanu un pārbaudi no Indijas un Irānas.

Latvijas tranzīta nozares pārstāvji un valdība uzsākusi pārrunas ar Krieviju jautājumā par sadarbības attīstību kravu pārvadājumu jomā. Piemēram, 2017. gada vasarā notika pirmā Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas sēde, kurā šis jautājums bija viens no galvenajiem.

Ziņu lente
0