Viļņas mērija pieprasa padomju karavīriem veltīta pieminekļa nojaukšanu

© Sputnik / Александр ЛиповецАнтакальнисское кладбище 22 июня 2016 года
Антакальнисское кладбище 22 июня 2016 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas galvaspilsētas mērija izvirzījusi prasības kara vēstures asociācijai "Aizmirstie kareivji" jau pirms tiesas lēmuma, uzsvēra organizācijas vadītājs Viktors Orlovs.

RĪGA, 12. marts — Sputnik. Viļņas mērija pieprasījusi no Lietuvas kara vēstures asociācijas "Aizmirstie kareivji" līdz 31. martam demontēt divus kapakmeņus, kas uzstādīti Sarkanās armijas un Krievijas impērijas armijas karavīru apbedījumu vietās Antakalnes kapos, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.

Asociācijas vadītājs Viktors Orlovs iepriekš pastāstīja portālam, ka Lietuvas Kultūras mantojuma departaments apsūdzējis Lietuvas meklētāju vienību par mirstīgo atlieku "falsifikāciju" un vērsies Viļņas pašvaldībā ar lūgumu demontēt pieminekļus.

Organizācijas locekļiem līdz mēneša beigām jānovāc divu apbedījumu vietās uzstādītie kapakmeņi vai no jauna jāveic noformēšanas legalizācijas procedūra.

"Pats par sevi saprotams, to (juridisko procedūru – red.) līdz 31. martam paveikt nav iespējams. Process ilgst līdz pusgadu," – paskaidroja Orlovs.

"Aizmirsto karavīru" vadītājs pastāstīja, ka ierēdņi vēstulē apgalvo: uzraksts uz viena no abiem kapakmeņiem neatbilstot patiesībai, taču pie tam pat nav norādīts, kurš uzraksts konkrēti pieminēts.

Iepriekš Orlovs pastāstīja, ka līdz pat šim laikam par abiem pieminekļiem rit tiesvedība, un spriedums vēl nav pieņemts. Taču, neskatoties uz to, Lietuvas varasiestādes jau tagad piespiež nojaukt kapakmeņus.

Piemineklis Padomju Armijas un Polijas karaspēka karavīriem Polijā - Sputnik Latvija
Polijā pieprasa pārtraukt padomju pieminekļu nojaukšanu

Asociācijas vadība vērsusies Viļņas pašvaldībā ar vēstuli par to, ka pirms tiesas lēmuma demontāža nav pieļaujama.

Antakalnes kapos Viļņā apglabāti Krievijas impērijas armijas karavīri, kuri gājuši bojā 1915. gadā Viļņas aizsardzības kaujās, seši identificēti Sarkanās armijas karavīri un viens nezināms kareivis, kuri atrasti 2011. gadā Švenčoņu rajonā.

Pēc pārapbedīšanas Lietuvas Kultūras mantojuma departaments apsūdzēja organizāciju "Aizmirstie karavīri" par to, ka tās darbības nav bijušas pilnībā saskaņotas ar varasiestādēm, un piesprieda sodu 1500 eiro apmērā.

Patlaban organizācija apstrīd soda naudu. Orlovs uzskata, ka iespējas uzvarēt ir. Likums, kas reglamentē pārapbedījumu saskaņošanu, stājies spēkā tikai pirms diviem gadiem, savukārt pārapbedīšanas procedūra veikta pirms pieciem gadiem.

Ziņu lente
0