Pavasaris ir klāt: Latvijā sākušies kūlas ugunsgrēki

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasГорение сухой травы
Горение сухой травы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad pavasaris ir aizkavējies: parasti kūlas dedzināšana sākas jau februāra sākumā, bet šogad pērnā zāle pirmo reizi aizdedzināta tikai aizvadītās nedēļas nogalē.

RĪGA, 12. marts — Sputnik. Aizvadītajā diennaktī Latvijā reģistrēts šī gada pirmais kūlas ugunsgrēks, vēsta Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Šogad pērnās zāles dedzināšana sākusies vēlāk nekā citiem gadiem – pērn pirmais ugunsgrēks tika reģistrēts 4. februārī, 2016. gadā – 2. februārī, bet 2015. gadā – 15. februārī.

Kūlas ugunsgrēks - Sputnik Latvija
VUGD: pērno kūlu dedzina pensionāri

Statistika liecina, ka 2016. gadā Latvijā nodzēsti 2786 kūlas ugunsgrēki, turklāt 76 gadījumos pērnās zāles dedzināšanas rezultātā nodegušas ēkas, transporta līdzekļi un cietuši trīs cilvēki.

2015. gadā kūlas dedzināšanas mīļotāju vainas dēļ valstī izdega 3256 hektāri. Viens no lielākajiem ugunsgrēkiem pērn notika Nīcas novada Pērkonē, kur dega niedres gandrīz 6 hektāru platībā. Ugunsdzēsēji cīnījās ar uguni visu dienu. Pirms trim gadiem kūlas ugunsgrēka rezultātā nodega kādreizējā bērnu atpūtas nometne "Ērglēns" netālu no Nīcas.

Vēlreiz atgādināsim mītus un patiesību par kūlas dedzināšanu: nē, šādu ugunsgrēku nav iespējams kontrolēt; nē, zāles dedzināšana nav dabai nekaitīga, tā iznīcina kukaiņus un putnu ligzdas, kā arī ierastās ligzdošanas vietas; nē, augsnes auglība ugunsgrēka rezultātā neuzlabojas, toties nezāles pēc tā jūtas lieliski; nē, tie nepalīdz cīnīties pret ērcēm; nē, tā nav senlaicīga latviešu tradīcija – pērnās zāles dedzināšana sākās padomju laikos.

Ziņu lente
0