Pietura bez pieprasījuma: Latvijā vēlas aizliegt izsēdināt bērnus no transporta

© Sputnik / Sergey MelkonovPietura
Pietura - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Iekšlietu ministrijas speciālisti vēlas atrast risinājumu, kurš pārtrauktu bērnu piespiedu izsēdināšanas praksi no sabiedriskā transporta.

RĪGA, 8. marts — Sputnik. Sanāksme ar transporta nozares un tā uzraudzības iestāžu pārstāvjiem notiks jau šodien, 8. martā. Tajā speciālisti kopīgiem spēkiem grasās atrast konkrētus bērnu drošības jautājumu risinājumus.

Tāpat uz sanāksmi tika aicināti Satiksmes un Labklājības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Lielpilsētu asociācijas, Valsts policijas, Autotransporta direkcijas, Ceļu satiksmes drošības direkcijas, Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas un uzņēmuma Rīgas Satiksme pārstāvji.

Liepājas iedzīvotāji noliek ziedus un rotaļlietas pie Vaņas kāpņu telpas durvīm - Sputnik Latvija
Foto
Vaņas Berladina traģiskais maršruts

Kā atzīmējusi IeM parlamenta sekretāre Evika Siliņa, piespiedu izsēdināšana no sabiedriskā transporta ir nopietns drauds bērna drošībai, kurš var izraisīt smagas sekas.

IeM aicina pasažieru pārvadātājus, vadītājus, sabiedriskā transporta kontrolierus nodrošināt bērniem drošu pārvietošanos un nepieļaut nekādus draudus viņu drošībai.

Jāpiebilst, ka esošie noteikumi paredz, ka kontrolierim ir tiesības izsēdināt no sabiedriskā transporta "zaķi" vecumā līdz 15 gadiem tikai ar nosacījumu, ka bērns tiks nogādāts tuvākajā policijas iecirknī.

Taču sabiedrību regulāri šokē stāsti par to, kā sabiedriskā transporta kontrolieri izrāda cietsirdību pret bērniem. Tā, piemēram, pagājušajā mēnesī mediji paziņoja par gadījumu Jēkabpilī, kur 11 gadus veca raudoša un slima meitene tika izsēdināta no autobusa, jo ilgi neesot spējusi atrast somā savu nozudušo braukšanas apliecību. Tiesa, šī gadījuma pārbaude konstatēja, ka neviens neesot pieprasījis meitenei izkāpt no autobusa — tas bijis viņas pašas lēmums.

Jautājums par sabiedriskā transporta vadītāju atbildību tika aktualizēts pēc tam, kad pērnā gada 11. jūlijā Grobiņas novadā mežā tika atrast miris piecus gadus vecais Ivans Berladins. Saskaņā ar izmeklēšanas galveno versiju, zēns sajaucis autobusa pieturas un aizbraucis nepareizā virzienā.

Ziņu lente
0