Bitte, panove: poļi vēlas no vāciešiem saņemt gandrīz triljonu dolāru

© Sputnik / Aleksey Vitvitsky / Pāriet pie mediju bankasФлаг Польши
Флаг Польши - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas Seima Reparāciju komisija novērtējusi valstij Otrā pasaules kara gados hitleriskā režīma nodarītos zaudējumus 850 miljardu dolāru apmērā.

RĪGA, 4. marts — Sputnik. Polijas valdības atmiņa darbojas ļoti selektīvi. No vienas puses, pilnīgi aizmirsuši padomju karavīru varoņdarbu – Polijas atbrīvošanu no hitleriskās okupācijas, viņi nojauc pieminekļus cīņās ar iebrucējiem bojāgājušajiem Padomju armijas karavīriem. No otras puses, 73 gadus pēc Otrā pasaules kara viņi nolēmuši izvirzīt mūsdienu Vācijai prasības par hitleriešu nodarīto postu, vēsta Sputnik Igaunija.

Gāzesvada Ziemeļu straume - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vācu koncerni uzstājas pret Ukrainu un Poliju

Izdevums Rzeczpospolita paziņoja, ka Polijas Seima Reparāciju komisijas vadītājs, valdošās partijas "Likums un taisnība" deputāts Arkadiušs Mularčiks novērtējis valstij Otrā pasaules kara gados hitleriskā režīma nodarītos zaudējumus 850 miljardu dolāru apmērā.

"Mēs runājam par milzīgām, taču saprotamām summām par sagrautajām pilsētām un ciemiem, ekonomiku un rūpniecību. Par mūsu valsts zaudēto demogrāfisko potenciālu," – skaidroja Mularčiks un piebilda, ka reparāciju jautājums nav noregulēts.

Pie tam politiķis piebilda, ka neredz jēgu pieprasīt līdzīgu kompensāciju no Krievijas, jo tā "neievēro starptautiskās tiesības". Tiesa, Polijas Seima Reparāciju komisijas vadītājs neprecizēja, par ko tieši Krievijai būtu jāmaksā Polijai kompensācija: par to, ka tā atguvusi Polijas karaspēka 1920. gadā okupēto Galiciju un rietumu Baltkrieviju, vai par to, ka 1945. gadā Josifs Staļins "uzdāvināja" Polijai Vācijas zemes – Silēziju un Dancigu (tagadējo Gdaņsku).

Savukārt Vācijas valdība uzskata, ka jautājums par kara reparācijām Polijai ir slēgts. Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Zaiberts paziņoja, ka, no federālās valdības viedokļa, nav pamata šaubīties par to, ka 1953. gadā pieņemtā atteikšanās no reparācijām atbilst starptautiskajām tiesībām.

Uz kompensācijām ceri, taču arī pats pašiverējies!

Polijā, kas pieprasa kompensācijas par Hitlera nodarītajiem zaudējumiem, daži uzņēmīgi biznesmeņi nolēmuši negaidīt vācu miljardus un nopelnīt uz paša Hitlera tēla. Jautrie poļi laiduši klajā zeķu sēriju, uz kurām stilistiski atainotas vācu fīrera ūsiņas un matu šķipsna. Ļaunas mēles jaunās zeķes jau iedēvējušas par "hitlerkām".

Berlīne - Sputnik Latvija
Vācija neizmaksās Polijai papildu reparācijas

Lai potenciālajiem pircējiem nerastos ne mazākās šaubas par to, kam pieder ūsas un matu šķipsna uz zeķēm, Polijas trikotāžas produkcijas jaunā līnija nosaukta par "Ādolfu".

Jāpiebilst, ka pats uz zeķēm attēlotais vēsturiskais personāžs poļus vērtēja ļoti zemu. Piemēram, sarunā ar reihslaiteru Mārtinu Bormanu 1940. gada 2. oktobrī Hitlers teica, ka poļi, pretēji vācu strādniekiem, ir dzimuši īpaši smagam darbam, un dzīves līmenim Polijā vienmēr ir jābūt zemam.

Hitlers uzskatīja, ka poļiem var būt tikai viens saimnieks – vācietis. "Divi kungi līdzās nevar pastāvēt, tāpēc ir jāiznīcina visi poļu inteliģences pārstāvji," – paziņoja Hitlers, kura teiktais ieprotokolēts īpašā dokumentā.

Ziņu lente
0