Dombrovskis izvērtēja, cik IKP pazaudēs Latvija ABLV likvidācijas dēļ

© REUTERS/Ints KalninsЗдание банка ABLV
Здание банка ABLV - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušā Latvijas ekonomikas ministra vērtējums atšķiras no Reuters prognozēm.

RĪGA, 28. februāris – Sputnik. ABLV Bank likvidācija varētu novest pie valsts IKP apjoma samazināšanās par 0,8%, paziņoja bijušais republikas ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis. Dombrovskis atzīmēja, ka ABLV ir finanšu pakalpojumu eksportieris. Ņemot vērā pasaules tendences un Latvijas finanšu sektoram radīto triecienu, citas Latvijas bankas diez vai pratīs "paķert" ABLV ārvalstu klientus, raksta RIA Novosti ar atsauci uz Delfi.

Логотип банка ABLV - Sputnik Latvija
ABLV Bank paziņojusi par likvidāciju politisku iemeslu dēļ

"2017. gadā ''Deloitte Latvia'' veica novērtējumu par starptautisko klientu (nerezidentu) segmenta pienesumu Latvijas IKP un nodarbinātībai. Sektora tiešais efekts uz IKP 2016. gadā bija 1,01%, un, izmantojot ''Eurostat'' aprēķināto multiplikatoru, tiek aplēsts ka starptautisko klientu segmenta kopējais efekts uz IKP bija 2,37% (592,4 miljoni eiro). Pieņemot, ka ''ABLV'' ir apmēram trešdaļa no šis nozares, var secināt ka bankas likvidācija Latvijas ekonomikai izmaksās apmēram 0,8% no IKP… ABLV grupā strādā 970 cilvēki. Eurostat multiplikators ļauj aprēķināt, ka ABLV likvidācijas rezultātā varētu tikt pazaudēti 2280 darba vietu," — pateica Dombrovskis.

Kā vakar preses konferencē paziņoja bankas valdes priekšsēdētājs Ernests Bernis, nākamnedēļ darbu zaudēs ap 300 ABLV darbinieku. Viņš atzīmēja, ka tie būs augsti kvalificēti speciālisti: finansisti, mārketinga speciālisti un citi. Bernis paziņoja, ka pirmo atlaišanas posmu veiks bankas vadība, savukārt turpmāk ar to nodarbosies likvidatori, raksta rus.tvnet.lv.

Latvijas Finanšu ministrija februāra vidū prognozēja, ka 2018. gadā valsts IKP palielināsies par 4%, 2019. gadā – par 3,4%, savukārt 2020. un 2021. gadā – apmēram par 3%. Latvijas Bankas šogad prognozē IKP pieaugumu par 4,1%. Nedz ministrija, nedz regulators pagaidām neuzskata par nepieciešamu mainīt prognozes sakarā ar ABLV likvidāciju.

Pagājušajā sestdienā Eiropas Centrālā banka paziņoja par ABLV Bank likvidāciju pēc skandāla ar naudas atmazgāšanu. Pirmdien ABLV Bank akcionāri ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu par iestādes pašlikvidāciju.

Ziņu lente
0